Öğretmenlerin Deprem Sonrası Psikolojik Süreçleri: Umut, Anlam ve Büyüme Yolculuğu - Genç, Hulisi; Demirhan, Mehmet; Şahin, Yahya Şahin; Şahin, Ebubekir (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı depremi yaşayan ve sonrasında deprem bölgesinde çalışmaya devam eden öğretmenlerin travma sonrası büyüme, yaşamda anlam ve umut düzeylerini incelemektir. Araştırma yapısal eşitlik modellerinden aracılık etkisinin incelendiği ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 6 Şubat depremlerinde yıkıcı etkiye maruz kalan şehirlerde depremi yaşamış ve sonrasında da deprem bölgesinde görevine devam eden 284 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak “Yaşamda Anlam Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği ve Travma Sonrası Büyüme Envanteri” kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 ve AMOS 24 programlarıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar öğretmenlerde umut ile travma sonrası büyüme arasında bir ilişki olduğunu ve yaşamda anlamın bu ilişkiye kısmi olarak aracılık ettiğini göstermiştir. Elde edilen sonuçlar literatür bağlamında tartışılmış ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Deprem; Umut; Travma; Yaşamda anlam