MİYOFASİAL AĞRI SENDROMLU BİREYLERDE KRONİK EGZERSİZİN AĞRI, DEPRESYON VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ - TAŞKIN, ASLIHAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Miyofasial ağrı sendromlu bireylerde kronik egzersizin ağrı, depresyon ve yaşam kalitesine etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmaya, 32 ile 57 yaş aralığında fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi almak üzere polikliniğe müracaat eden, MAS tanısı konulan ve normal rutin fizik tedavi rehabilitasyon programı uygulanan hastalardan gönüllü katılım sağlayan 20 birey katıldı. Çalışmaya katılan bireylere önce ultrason (US), transkutanöz elektiriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve hotpack (HP); sonrasında ise baş-boyun ve üst ekstremite güçlendirme egzersizleri, germe ve postur egzersizlerinden oluşanrutin fizik tedavi programı fizyoterapist kontrolündeuygulandı. Rutin fizik tedavi program 3 hafta süresince haftada 5 gün 90 dakika olacak şekilde toplamda 15 seans dizayn edildi. MAS'lı bireylere kronik egzersiz öncesi ve sonrası; Vizüel Analog Skalası (VAS), Boyun Dizabilite Indeksi (NDI), Kinezyofobi Ölçeği(Tampa), BournemouthBoyun Anketi (BBA), Nottingham Sağlık Profili (NSP), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)ölçekleri ön test ve son test olarak uygulandı. Çalışma sonucunda; erkek bireylerin daha düşük düzeyde ağrı şikayet sürelerine sahip oldukları, bireylerde uygulanan rutin fizik tedavi ve egzersiz programının beden kitle indeksi, ağrı şiddeti, hareketle ağrının artması, yaralanma korkusu ve ağrı sebebiyle hareketten kaçınma davranışlarınıolumlu yönde azalttığı,fizyoterapi ajanlarıyla birlikte boyun ağrısının azalmasında ve klinik olarak iyileşmede etkili olduğu, elektroterepi ajanları iledepresyon düzeyinin azalmasında anlamlı katkılar sağladığı, uyku bozukluğunun düzelmesi ve uyku kalitesinin iyileşmesinde,algılanan sağlık statüsünün ve günlük yaşam aktivitelerindeki etkinliğinin artmasında etkili olduğugörüldü. Sonuç olarak; MAS'lı hastalarda uygulanan tedavi ve egzersizin olumlu yönde iyileşme sağlandığı söylenebilir. Anahtar kelimeler: Miyofasial ağrı sendromu, kronik egzersiz, depresyon, yaşam kalitesi

In this study, which was conducted to investigate the effect of chronic exercise on pain, depression and quality of life in individuals with myofascial pain syndrome (MAS), patients between the ages of 32 and 57 who applied to the outpatient clinic to receive physical therapy and rehabilitation treatment, were diagnosed with MAS and applied a normal routine physical therapy rehabilitation program. 20 individuals participated voluntarily. The individuals participating in the study were first given ultrasound (US), transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and hotpack (HP); Afterwards, a routine physical therapy program consisting of head-neck and upper extremity strengthening exercises, stretching and posture exercises was applied under the control of a physiotherapist. The routine physical therapy program was designed for 3 weeks, 5 days a week for 90 minutes, a total of 15 sessions. Before and after chronic exercise for individuals with MAS; Visual Analogue Scale (VAS), Neck Disability Index (NDI), Kinesiophobia Scale (Tampa), Bournemouth Neck Questionnaire (BBA), Nottingham Health Profile (NSP), Beck Depression Scale (BDI) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) scales pretest and applied as a post-test. In the results of working; Male individuals have lower pain complaints duration, routine physical therapy and exercise program applied to individuals positively reduce body mass index, pain intensity, increase in pain with movement, fear of injury and avoidance of movement due to pain behaviors, decrease in neck pain with physiotherapy agents and clinically. It was observed that it was effective in recovery, contributed significantly to the reduction of depression with electrotherapy agents, improved sleep disorder and improved sleep quality, and increased perceived health status and effectiveness in activities of daily living. As a result; It can be said that the treatment and exercise applied in patients with MAS provide a positive improvement. Key words: Myofascial pain syndrome, chronic exercise, depression, quality of life
The effect of chronic exercise on pain, depression and quality of life in individuals with myofacial pain syndrome
Keywords: Spor