SUAT DERVİŞ'İN 'AKSARAY'DAN BİR PERİHAN' ADLI ROMANINDA YABANCILAŞMA PROBLEMİ - Çelik, Fatma Topdaş (My University, 2016)
Yazın yaşamı boyunca birçok edebî ve siyasî faaliyete tanıklık eden Suat Derviş, popüler edebiyatın gerçekçi çizgisinin en önemli temsilcilerindendir. Derviş, yapıtlarında gazeteci kimliğinin etkisiyle gerçeği olduğu gibi aktarırken; onu, olması gerekenin çağrısına yönlendirir. Yabancılaşma, bireyin kendine kimlik kazandıran değer ve yargılara duyarsızlaşması ve bunları ötelemesidir. Suat Derviş'in son romanı olan 'Aksaray'dan Bir Perihan' adlı romanında yabancılaşma, bireyi, kendilik değerlerine öteki kılan düşünsel ve eylemsel bir süreçtir. Düşünsel ve eylemsel boyutta iç içe geçmiş olan bu yabancılaşma sürecinde bireyin kendini var eden varoluşsal değerlere nasıl yabancılaştığını anlatan yazar, kimlik kargaşası yaşayan karakterler yaratır. Bireyin ve toplumun kendilik değerlerini parçalayan bu karakterler, yapay kimlikler geliştirerek kendilerini yeniden kurmaya çalışırlar.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri