ÖĞRETMEN ADAYLARININ YABANCI DİL KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI - Gömleksiz, Mehmet Nuri (My University, 2013)
Yabancı bir dil öğretme her düzeyde eğitim kurumunun programında yer alan ve bireylerin öğrenmesinde öncelik verilen bir alan olmuştur. Yabancı dil öğrenmede etkili çalışma sürecinin yanı sıra, dil öğrenmeye ilişkin tutum ve algıların da önemli bir yeri bulunmaktadır. Bireyin yabancı dil öğrenmeye yönelik tutum ve algılarının olumlu olması yabancı dil öğrenme sürecini olumlu yönde etkileyebildiği gibi olumsuz tutum ve algılar da öğrenme sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının yabancı dile ilişkin algılarını metaforlar yoluyla belirlemektir. Çalışma 2012-2013 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören öğretmen adayları üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya katılmada gönüllülük dikkate alınmıştır. Araştırma kapsamına 289'u kadın 253'ü de erkek olmak üzere toplam 542 öğretmen adayı alınmıştır. Veriler \"Yabancı dil......e/a benzer; çünkü................\" biçiminde eksik bırakılmış bir cümlenin bulunduğu formlarla toplanmıştır. Metafor formları katılımcılara sınıflarında elden dağıtılmıştır. Öğretmen adaylarından akıllarına gelen ilk metaforu yazmaları istenmiştir. Metafor formunu tamamladıktan sonra yabancı dile ilişkin geliştirdikleri metaforun gerekçesini yazmaları istenmiştir. Bunun için bir ders saati kullanılmış ve formlar aynı yolla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yabancı dil kavramına ilişkin 54 metaforun geliştirildiği sekiz ayrı kavramsal kategori elde edilmiştir. Bunlar; gelecek, gereklilik, güç, keyif, isimlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak yabancı dil öğrenimi için çeşitli önerilerde bulunulmaktadır. seyahat, ümitsizlik, zorlukile sömürgecilik biçiminde isimlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak yabancı dil öğrenimi için çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim