YÜKSEK MANGALLI ÇELİKLERİN TEL EREZYON TEZGAHINDA İŞLENMESİNDE TEL AŞINMASININ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ - KURUBAŞ, HARİKA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK MANGANLI ÇELİKLERİN TEL EROZYON TEZGAHINDA İŞLENMESİNDE TEL AŞINMASININ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ Harika KURUBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 72 Tel erozyon ile işleme, puis akımlı bir güç kaynağı vasıtasıyla oluşan elektrik kıvılcımdan elde edilen karmaşık bir erozyonu ihtiva eder. Kıvılcımlar dielektrik sıvı içine daldırılan veya üzerine dielektrik sıvı püskürtülen bir tel elektrot ve iş parçası arasında oluşur. Tel erozyon ile elektrik iletkenliğine sahip iki ve üç boyutlu karmaşık şekilli parçalar imal edilebilir. Bu çalışmada, tel erozyon tezgahında tel elektrodun ağırlık kaybı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü üzerinde kesme parametrelerinin «tkisi deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Deneysel ^ahşmads, gerilim, puis süresi, puis ara «üresi ve -tel ilerleme hızı değişken olarak alınmış olup, dielektrik sıvı püskürtme basıncı, tabla ilerleme hızı, tel gerginliği ve tel çapı ise sabit olarak alınmıştır. Deneylerde, 0.3 mm çapında pirinç tel ve iş parçası malzemesi olarak da 10 mm kalınlığında yüksek manganlı çelik (%16 Mn) kullanılmıştır. Elde edilen deney sonuçları grafikler halinde sunulmuştur. Tel ağırlık kaybı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü regresyon analiz yöntemi kullanılarak matematiksel olarak modellenmiştir. Anahtar Kelimeler : Tel erozyon, iş parçası yüzey pürüzlülüğü, tel aşınması. VI
Investigation of wire erosion and surface roughness in machining of high manganese steels in wire electrical discharge machine
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering