KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN PSEUDOMONAS AERUGİNOSA VE ACİNETOBACTER SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ DİSK DİFFÜZYON YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI - ÇELİK, AYNUR ÖZEN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Pseudomonas ve Acinetobacter suşları hastane enfeksiyonu etkeni olarak karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Hastane enfeksiyonlarında uygun ampirik tedavi antibiyotiklere direnç veya duyarlılık oranlarının bilinmesi ile başarılabilir. Bu çalışma hastane enfeksiyonu etkeni Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter suşlarının çeşitli gruplardaki antibiyotiklere olan duyarlılık ve dirençlilik oranlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuvarına çeşitli kliniklerden gelen örneklerden izole edilen Acinetobacter suşları incelenmeye alındı. Bakteriler klasik yöntemler ve API sistemiyle (API 32E, Rapid 32E, Bio Merieux) tanımlandı. Toplam 169 aeruginosa susunun %26.6'sı idrar, %21.9'u kulak,%10.6'sı yara, %9.5'i katater sonda ucu, %8.9'u apse, %8.3'ü boğaz sürüntüsü, %7.1'i göbek sürüntüsü, %4.7'si kan, %1.2'si göz sürüntüsü ve %1.2'sibalgamdan izole edildi. 31 Acinetobacter susunun %9.7'si idrar, %19.3 yara sürüntüsü, %12.9'u katater-sonda ucu, %6.5 apse, %51.6'sı kandan izole edildi. Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter suşlarının antibiyotik duyarlılıkları NCCLS (M2-A6) standartlarına göre disk diffüzyon yöntemiyle incelendi. Kalite kontrol susu olarak E.coli ATCC 25922 ve P. aeruginosa ATCC 27853 suşları kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmeler Epi Info 6 Dean et ali programıyla yapıldı. Pseudomonas aeruginosa suşları; %96 imipenem, %95 meropenem, %83 amikasin, %82 siprofloksasin, %77 seftazidim, %62 sefepim, %44 -ATtikarsilin/klavulanik asit ve piperasilin, %38 gentamisin, %19 aztreonama duyarlı olarak bulundu. Acinetobacter suşları; %74 imipenem, %68 meropenem, %52 amikasin, %48 aztreonam, %46 sefepim, %13 gentamisin ve siprofloksasin %10 seftazidim ve tikarsilin/klavulanik asite duyarlı olarak bulundu. Piperasiline duyarlı suş bulunamazken, %6 oranında orta duyarlılık saptandı. Sonuç olarak; P. aeruginosa ve Acinetobacter enfeksiyonlarında, yüksek etkinliğe sahip olan birçok antibiyotiğin korunabilmesi ve hızlı direnç gelişimin önlenebilmesi için; proflaksi veya empirik ya da terapötik amaçlı tedavide endikasyonun iyi belirlenmesi, antibiyotik kullanımının gelişigüzel ve plansız olmaması ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gibi kuralların önemle vurgulanması gerektiği görüşüne varılmıştır.

Pseudomonas and Acinetobacter species are common cause of nosocomial infections. Antibiotic succeptibility of those agents must be well known for the success of the ampric treatment. This study was conducted to determine the susceptibility of Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter against various antibiotic groups. P. aeruginosa and Acinetobacter isolates recoverd from the clinical samples, submitted to the Department of Microbiology and Clinical Microbiology at Firat Medical Center in Firat University Hospital, were examined. These agents were identified using conventional techniques and API system (API32E, RAPID 32E, BIOMERIUX). A total of 169 Pseudomonas aeruginosa were isolated from urine (26.6%), external ear (21.9%), wound (10.6%), catheter (9.5%), abscess (8.9%), throat (8.3%), umblical wound (7.1%), blood (4.7%), eye (1.2%) and sputum (1.2%). A total of 31 Acinetobacter were isolated from urine (9.7%), wound (19.3%), cathater (12.9%), abscess (6.5%), and blood (51.6%). Acinetobacter spp were examined with disc diffusion technique (According to NCCLS [M2-A6] standarts). E. coli ATCC 25922 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 species were used as quality control species. The susceptibility ratio of Pseudomonas aeruginosa isolates susceptible to the antibiotics were; Imipenem 96%, meropenem 95%, amicasin 83%, ciprofloxacin 82%, ceftazidime 77%, cefepime 62%, ticarcilline/clovulanic acid and piperacillin 44%, gentamicin 38%, aztreonam 19%. The susceptibility ratio of Acinetobacter to the antibiotics were; Imipenem 74%, meropenem 68%, amicasin 52%, aztreonam 48%, cefepime 46%,ceftazidime and ticarcilline/clovulanic acid 10%, gentamicin and ciprofloxacin 13%. Although no Acinetobacter species were susceptible to piperacilline, 6% of the species were found to be moderately sensitive. In conclusion, it could be suggested that some principles such as determination of endication in prophylaxis and ampric or therapeutic treatments, avoiding from random and unplanned and unnecessary use of antibiotics should be underlined in order to prevent the development of rapid rezistans and to preserve the efficacy of the strong antibiotics in infections caused by P. aeruginosa and Acinetobacter.
Investigation of antibiotic susceptibilities of P. aeruginosa and acinetobacter strains isolated from clinical samples by disc diffusion techniques
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology