OVARYAN HİPERSTİMÜLASYON SENDROMU(OHSS) PATOFİZYOLOJİSİNDE FRACTALKİNE/CX3CL1 VE FRACTALKİNE RESEPTÖRÜNÜN/CX3CR1 ROLÜ: DENEYSEL ÇALIŞMA - AKVERDİ, GÜLCAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) oluşturulan ratlarda, OHSS fizyopatolojisinde Fractalkine ve Fractalkine Reseptör aktivitesi araştırılmıştır. Çalışmada 20 adet, 22 günlük immatür dişi Spraque Dawley cinsi ratın rastgele seçilen 10'una 10 IU FSH dört gün subkutan ve beşinci gün 30 IU human koryonik gonadotropin verilerek ovaryan hiperstimülasyon oluşturuldu. Grup 1 (n=10) 27 günlük normal, Grup 2 (n=10) 27 günlük OHSS oluşturulan grup olarak ratlar ikiye bölündü. Daha sonra tüm grupların overleri ve kan örnekleri alınıp ratlar sakrifiye edildi. Serumda ve dokuda IL8, TNF?, HIF-1?, MIP-1 ?, IFN-?, Fractalkine, Fractalkine Reseptörü düzeyi aktiviteleri ölçüldü. Tüm gruplara ait over dokusunda ve serumda yapılan ELİSA çalışması sonucu; kontrol grubu ile karşılaştırıldığında OHSS grubunda serumda IL8 (p=0.001), TNF-? (p=0.001), CX3CL1 (p=0.001), CX3CR1 (p=0.002), HIF-1? (p=0.003), MIP-1? (p=0.001), IFN-? (p=0.039) düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında dokuda IL8(p=0.004), TNF?(p=0.001), CXCL (p=0.013), CXCLR (p=0.014)), MIP-1? (p=0.001) düzeylerinde OHSS grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülürken; HIF-1?(p=0.108), IFN-?(p=0.166) düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç olarak, OHSS'de çok farklı mediyatörler ve sistemler patofizyolojiden sorumlu tutulmuştur. Fractalkine ve Fractalkine Reseptörü düzeyindeki artışlar OHSS patofizyolojisine farklı bir bakış açısı oluşturmaktadır. Anahtar kelimeler: Rat, OHSS, CX3CL1,CX3CR1, Fractalkine, Fractalkine Reseptörü

In this study, Fractalkine and Fractalkine Receptor activity were investigated in the physiopathology of OHSS in rats with ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS). In the study, ovarian hyperstimulation was induced in 10 randomly selected 20 22-day-old immature female Spraque Dawley rats by administering 10 IU FSH subcutaneously for four days and 30 IU human chorionic gonadotropin on the fifth day. Group 1 (n=10) 27-day-old normal rats and Group 2 (n=10) 27-day-old OHSS rats were divided into two groups. Afterwards, ovaries and blood samples of all groups were taken and rats were sacrificed. IL8, TNF?, HIF-1?, MIP-1 ?, IFN- ?, Fractalkine, Fractalkine Receptor level activities were measured in serum and tissue. As a result of ELISA study performed in ovarian tissue and serum of all groups; a statistically significant increase was observed in IL8 (p=0.001), TNF-? (p=0.001), CX3CL1(p=0.001), CX3CR1(p=0.002), HIF-1?(p=0.003), MIP-1?(p=0.001), IFN-?(p=0.039) levels in serum in OHSS group compared to control group. When compared with the control group, a statistically significant increase was observed in IL8 (p=0.004), TNF? (p=0.001), CXCL (p=0.013), CXCLR (p=0.014), MIP-1? (p=0.001) levels in the tissue in the OHSS group, while a statistically significant decrease was observed in HIF-1? (p=0.108), IFN-? (p=0.166) levels. In conclusion, many different mediators and systems are responsible for the pathophysiology of OHSS. Increases in fractalkine and fractalkine receptor levels provide a different perspective on the pathophysiology of OHSS. Key words: Rat, OHSS, CX3CL1,CX3CR1, Fractalkine, Fractalkine Receptor
Role of fractalkine /CX3CL1 and receptor/CX3CR1 in the pathophysiology of ovarian hypersti?mulation syndrome (OHSS): An experimental study
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum