BAKIR İYONLARININ BİYOSORPSİYON YÖNTEMİYLE GİDERİLMESİNDE RHİZOBİUM PHASEOLİ BAKTERİSİNİN ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - ASLAN, NİDA İZGİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, biyosorpsiyon yöntemiyle bakır giderimi için Rhizobium phaseoli CIAT 899 kontrol suşu ve 2 adet R. phaseoli izolatı kullanılmıştır. Rhizobium phaseoli hücreleri ile en uygun (Cu2+) iyonu giderim koşullarının belirlenmesi amacıyla, pH, başlangıç (Cu2+) iyonu konsantrasyonu ve süre gibi biyosorpsiyon olayına etki eden parametreler incelenmiştir. Rhizobium phaseoli 23F için en yüksek biyosorpsiyon değeri pH 3'de, 250 mg/lt konsantrasyon değerinde 90. dakikada 53.35 mg/lt, Rhizobium phaseoli 38F için en yüksek biyosorpsiyon değeri pH 3'de, 250 mg/lt konsantrasyon değerinde 90. dakikada 31.83 mg/lt ve Rhizobium phaseoli CIAT 899 kontrol suşu için pH 3'de, 250 mg/lt konsantrasyon değerinde 90. dakikada 50.00 mg/lt olarak bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Rhizobium phaseoli, Ağır Metal, Biyosorpsiyon, Cu2+

A Study on the Effect of the Bacteria of Rhizobium phaseoli for the Removal of Copper Ions with the Method of BiosorptionIn thıs study, two adsorptive isolates belonging to Rhizobium phaseoli and the strain adsorptive which is called as Rhizobium phaseoli CIAT 899 have been used in order to remove (Cu2+) ion from equeous from solution. In biosorption study, the effect of the initial (Cu2+) ion concentration, pH and time parameters have been examined and the capacities of biosorption values have been measured. At the end of this study, the best removal parameters and biosorption capacities have been determined to be 53.35 mg/lt, in pH 3, in 250 mg/lt concentrain, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli 23F isolate; 31.83 mg/lt, in pH 3, in 250 mg/lt concentrain, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli 38F isolate and 50.00 mg/lt, in pH 3, in 250 mg/lt concentrain, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli CIAT 899 strain.Key Words: Rhizobium phaseoli, Heavy Metal, Biosorption, Cu2+
A study on the effect of the bacteria of Rhizobium phaseoli for the removal of copper ions with the method of biosorption
Keywords: Biyoloji