İNFORMEL İLİŞKİ ŞEKİLLERİNİN KURUMSAL YAPILARA YANSIMALARI (ELAZIĞ'DAKİ KAMU GÖREVLİLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA) - YILMAZ, ALİ SIRRI (Fırat Üniveristesi, 2007)
Kurumsal yapılar sosyal iliskilerin devamlılık göstermesiyle meydana gelirler. Sosyal bir iliski biçimi olarak informel iliskilerin toplumsal yasamın her alanında ortaya çıktıkları görülmektedir. Böylece kurumsal yapılarda olması beklenen formel iliskiler yanında toplumsal yasamda var olan informel iliskilerin kurumsal yapılara çesitli yansımaları olmaktadır. Olumlu ve olumsuz yansımaları açısından kurumsal yönelimli ve bireysel yönelimli olarak iki tür informel iliskiden söz edilebilir. Uygulamalı bir arastırma olan bu çalısma kamu görevlileri üzerine kamu kuruluslarında gerçeklestirilmistir. Kamu görevlileri is alanlarında informel iliskilerin kaçınılmaz olduğunu ve bunun çesitli sekillerde yasandığını ifade etmektedirler. Özellikle kayırmacılık, nepotizm ve partizanlık boyutlarında yasanan bireysel yönelimli informel iliskilerin kuruma disfonksiyonel bir etkisinin olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda kurum içi ve diğer kurumlarla olan iliskilerin sadece bireysel değil aynı zamanda kurumsal olarak fonksiyonlarının olduğu ifade edilmektedir. Ancak bunun sonucunda bu gibi durumların pek takdir edilmediği ve ödüllendirilmediği sonucuna ulasılmıstır. Bu sebeple kurumsal yönelimli informel iliskiler desteklenmeli ve bireysel yönelimli olanlar ise engellenmeli ve düzenlemelere gidilmelidir. Anahtar Kelimeler: Kurum, kurumsal yapı, informel iliski, kamu yönetimi, kayırmacılık

Institutional structures occur with the continuity of informal relations. It is seen that informal relations come on the scene at all parts of social life. Thus, informal relations have various effects and reflections on organizational structures as well as formal relations which expected to exist in institutional structures. Informal relations can have positive and negative effects on both organizational oriented and individual oriented relationships. This study has carried out as an empirical research on the civil servants working in public organization offices. The officers express the inevitability of informal relations at workplaces in various forms. It is mentioned that, especially cronyism, nepotism and partisan forms as individual oriented informal relations have dysfunctional effects for the structures (organizations). At the same time, it?s expressed that inner and outer institutional relations in the institutions have not only individual but also institutional functions. But it has found that, these types of behaviors and actions have not been appreciated and rewarded as well. Hence, organizational oriented informal relations those have positive effects, should be supported or activated according to productivity but individual oriented informel relations should be obstructed to provide arrangement. Key Words: Organization, institutional structure, informal relation, public administration, cronyism
The reflections of informal relations patterns to organizational structures (A sociological research on civil servants in Elazığ)
Keywords: Sosyoloji; Kamu Yönetimi