AĞ ÜZERİNDEN SES İLETİMİ ESNASINDA HARİCEN OLUŞABİLECEK İSTEM DIŞI TRAFİĞİN DENETİMİ - BOYACI, AYTUĞ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Telekomünikasyon alanındaki hızlı gelişim ile, geleneksel ses iletişimin yerini dinamik, etkileşimli, katma değeri olan servislere bırakmaktadır. GSM haberleşmesinin altyapısında bile radikal değişikliklerin olduğu görülmektedir. Gerek ISDN, PSTN gerekse GSM alt yapısında kullanılan sinyalleşme sistemi yerini IP altyapısına bırakacağı görülmektedir. IP altyapısını kullanmakta olan VoIP iletişimide bu gelişime paralel olarak hızlı bir şekilde gelişmektedir. Gelişim sürecinde olan VoIP iletişimi avantajlarının yanında birçok güvenlik sorununu da getirmektedir. Bunun yanı sıra VoIP iletişiminin IP altyapısını kullanmasının da getirdiği güvenlik sorunları olduğu görülmektedir. Bu güvenlik sorunları kullanıcıları ve ağ trafiğini tehdit etmektedir. Sunulan çalışmada VoIP iletişiminin güvenli bir şekilde yapılabilmesi ve ağ üzerinde oluşabilecek istem dışı trafiğin önlenmesi üzerine odaklanılmıştır.Sunulan çalışmada internet üzerinden ses iletiminde minimum bant genişliği ile, kaliteli bir ses sinyalinin güvenli ve hızlı bir şekilde alıcıya aktarılması ile ilgili incelenen konuların uygulamaları yapılmıştır.

With increasing developments on telecommunications conventional communications system left their places to dynamic, interactive and valued services. It is visible even on GSM system. It is evident that ISDN, PSNS and GSM system will be on IP based system. Voip communication is rapidly developing with increasing problems. One of the main problems is security. The security problem threatened users as well as Networks. This study focus on controlling of unwanted traffic effecting voice transportation quality over networkAs a result, new approach which offers more security as wells as quality while consuming less bandwidth.
Controlling of unwanted traffic effecting voice transportation quality over network
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği