DİABETİK POLİNÖROPATİYE KARNİTİN'İN ETKİNLİĞİ - ÇAM, NAİLE (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada, diabetik polinöropatili hastalarda karnitinin etkinliğinin araştınlması planlanmıştır. Klinik ve elektromiyografik olarak, distal simetrik sensorimotor tipte polinöropati tanısı alan 30 (18 erkek, 12 kadın) diabetik hasta çalışmaya alındı. Diabetes mellitus dışında periferik nöropatiye yol açabilecek hiçbir sistemik veya nörolojik hastalığı olmayan bu vakalarda tedavi öncesi ve sonrası klinik değerlendirme yapıldı. Sinir fonksiyonları için elektromiyografik olarak yüzeyel elektrodla üst ekstremitede median ve ulnar, alt ekstremitede peroneal, tibial ve sural sinirlerde distal latans, amplitüd, sinir ileti hızı, motor sinirlerde F yanıtı, RRIV ve SSR çalışıldı. Hastalara 3 ay boyunca 2 gr/gün karnitin uygulandı. Kan şekeri regülasyonu diyet, oral antidiabetik veya insülin ile sağlandı. Sinir iletim çalışmasında bilateral peroneal sinir dışında incelenen tüm sinirlerde distal latanslarda iyileşme gözlendi. Median ve tibial sinirler hariç diğer sinirlerde distal latanslardaki kısalma anlamlı bulundu (P<0,05). Karnitin tedavisi altındaki hastalarda sol peroneal sinirin BKAP amplitüdü haricinde diğer tüm motor sinirlerde tedavi sonrası BKAP amplitüd artışı gözlendi (P>0,05). Sural sinir BSAP amplitüdlerinde belirgin artma mevcuttu (sağ sural P=0,001, sol sural P<0,01). Sinir ileti hızı çalışmalarında sağ median ve peroneal sinir motor ileti hızlan tedavi sonrası anlamlı artış gösterdi (P<0,05). Median ve ulnar duyusal hızlarda tedavi sonrasındaki artma istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmadı (P>0,05)." RRIV ve SSR incelemelerinde tedavi öncesi ve sonrası elde edilen değişiklikler anlamlı bulunmadı (P>0,05). Sonuç olarak 2 gr/gün dozunda 3 ay uygulanan L-karnitin tedavisi ciddi bir yan etki olmaksızın diabetik polinöropati semptomlarının gerilemesinde etkili bulunmuştur. Ancak, ilacın etkisi ve güvenilirliği açısından daha geniş hasta populasyonunda yapılacak uzun süreü çalışmalara gereksinim vardır. Anahtar kelimeler : L-karnitin, diabetik polinöropati, elektromiyografi

In this study, we planned to investigate the efficiancy of carnitine in the diabetics with polyneuropathy. 30 diabetic (18 male, 12 female) patients whom diagnosed as distal symmetrical sensory motor type polineuropathy clinically and electromyographically included to the study. There was no other systemic or neurological disorder which can lead to peripheral neuropathy except of diabetes mellitus in these cases and all of them examined before and after the treatment. To determine the nerve functions electromyographically by superficial electrode distal latency, amplitude, nerve conduction velocity in median and ulnar nerves in the upper extremities and peroneal, tibial and sural nerves in the lower extremities and F response in motor nerves, RRTV and SSR were studied. All of the patients were given carnitine 2gr/day for 3 months. Blood glucose regulation was maintaned by diet, oral antidiabetic or insulin. In the nerve conduction study, an improvement is seen in the distal latancies except the peroneal nerves. The shortening of latencies were find to be significant in all nerves except the median and tibial nerves (p<0.05). The BKAP amplitude of all motor nerves except the BKAP amplitude of left peroneal amplitude were improve after the treatment in all patients who were given carnitine (p<0.05). BSAP amplitudes of sural nerves were improve significantly (right sural p=0.001, left sural p<0.01). In the nerve conduction studies, the increase in motor conduction velocity rates of right median and peroneal nerves were find to be significant (p<0.05). Although there was an increase in the conduction velocity of median and ulnar sensorial nerves the difference was not statistically meaningful (p>0.05). The differences in the RRIV and SSR examinations before and after the treatment were not significant (p>0.05). As a result L-carnitine treatment applied for 3 months 2 gr /day was found to be better without any serious side effect in the treatment of diabetic polyneuropathy. However we need more longer studies in higher populations to say more about the effectivenes and security of the drug. Key Words: L-carnitine, diabetic polineuropathy, electromyography 2 *&»£*»«*
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology