Türkiye Radyo Televizyok Kurumu (TRT) yayınlarının yönetsel denetimi: İngiltere Yayaın Kurumu (BBC) bir model olabilir mi? - Önen, S. Mustafa; Tanyıldızı, Nural İmik (My University, 2010)
Geçmişten günümüze kadar Türkiye Radyo Televizyon Kurumu 'nun (TRT) yayın hayatında önemli rol ve işlevler üstlenmesi; kurumun, zamanla önceden konulmuş hedef ve ilkelerin dışına çıkmasının önlenilmesini gerektirmektedir. TRT, kurulduğu yıllardaki özerk yapıdan giderek uzaklaşmasıyla siyasi iktidara daha bağımlı hale gelmiştir. Dürüst, gerçekçi ve yansız yayın politikalarından vazgeçmeden yasal düzenlemelere bağlı faaliyetlerini sürdürebilmesinin en etkili yollarından birisi, kurumun hiçbir siyasi etki altında kalmadan yapılacak bir yönetsel denetimden geçmektedir. Kurumun dışarıdan devletin ilgili kuruluşlarınca, nasıl denetlendiğinin saptanması, aslında TRT'deki bu özerk ve tarafsız yapının ne düzeyde korunduğunu göstermektedir. Bu çalışmada; öncelikle TRT'nin, ardından kamu hizmeti yayıncılığına dünyada model gösterilen ingiltere Yayın Kurumu'nun (BBC) kurumsal ve yasal yapısıyla denetimi karşılaştırılarak BBC'nin TRT'ye bir model olup olmayacağı tartışılmıştır.
Keywords: Türkiye radyo televizyonu (trt); yönetsel yapı; bbc; yönetim sistemi