MARDİ?N YÖRESİ?NDEKİ? KOYUNLARDA COENURUS CEREBRALİ?S'İ?N MOLEKÜLER KARAKTERİ?ZASYONU - SÖNMEZ, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Taenia multiceps, erişkin formu köpek ve diğer etçillerin ince bağırsaklarında yaşayan taeniid bir sestoddur. Larvası, Coenurus cerebralis olarak bilinir ve koyun ve diğer ruminantların beyin ve medulla spinalisleri de içine alan sinir siteminde yerleşmektedir. Kistin varlığı tipik nörolojik semptomlara sebep olur ve vakaların çoğu hayvanların ölümüyle sonuçlanır. Coenurosis, yaygın olarak genç hayvanları etkilemesinden dolayı koyun çiftliklerinde önemli ekonomik kayıplara neden olabilir. Bu çalışmada, Mardin ilinde doğal enfekte 20 koyundan elde edilen Taenia multiceps izolatları, mitokondriyalsitokromc oksidaz subunit 1 (cox1) gen bölgesinin moleküler kimliklendirilmesiyle analiz edilmiştir. Her örneğin kısmi cox1 gen bölgesi PZR ile çoğaltılıp dizi analizi yaptırılmıştır. Sonuçta, analiz edilen bireysel T.multiceps örneklerinin cox1 sekanslarının oldukça korunmuş olduğu görülmüştür. Fakat bu sekansların diğer Taenia türlerinden oldukça farklı olduğu da belirlenmiştir. Taenia multiceps'in kısmi cox1 gen sekansının filogenetik analizi neticesinde 3 farklı varyant tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Taenia multiceps, PZR, Dizi Analizi, Türkiye.

Taenia multiceps is a taeniid cestode that in its adult stage lives in the small intestine of dogs and other canids. The metacestode, known as Coenurus cerebralis, is usually found in the nervous system including brain and spinal card in sheep and other ruminants. The presence of cysts typically leads to neurological symptoms that in the majority of cases result in the death of the animal. Coenurosis could cause high losses in sheep farms because the disease commonly affects young animals. A total of 20 Taenia multiceps isolates collected from naturally infected sheep in Mardin province of Turkey were characterized by sequences of mitochondrial cytochrome c oxidase subunit 1 (cox1) gene. The partial cox1 gene was amplified for individual T. multiceps isolates by PCR and sequenced. The results showed that the cox1 gene sequences were highly conserved inT. multiceps isolates. However, they were quite different from those of the some other Taenia species. Phylogenetic analysis based on partialcox1 gene sequences revealed that T. multiceps isolates were composed of 3 different variants. Key Words: Taenia multiceps, PCR, Sequence Analysis, Turkey.
Molecular characterization of coenurus cerebralis in sheep in mardin province of Turkey
Keywords: Parazitoloji