STRES VE STRES YÖNETİMİ (STRESLE BAŞA ÇIKMA); SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - ÜLKÜ, EVRİM (Fırat Üniveristesi, 2017)
İnsanların günlük yaşamlarında ve iş yaşamlarında karşılaştıkları birçok problem mevcuttur. Stres bu problemlerin sonucu olarak ortaya çıkmakta ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Değişiklikler, olaylar, çatışmalar veya gelişmeler olumlu ya da olumsuz strese neden olabilmektedir. Stres; bireyi fiziksel, sosyal, psikolojik ve davranışsal olarak etkileyen bir unsurdur. İnsanlar stres karşısında farklı tutumlar göstermektedirler. 21.yüzyılın hastalığı olan stres sadece bireyleri etkilememekte, organizasyonları da etkilemektedir. İş çevresinde kişileri ve örgütleri etkileyen birçok stres kaynağı bulunmaktadır. Bireyler örgüt bağlamında kariyer gelişimi, iş yerindeki ilişkiler, örgütsel roller, örgütsel yapı ve iklim ve işin kendisiyle alakalı birçok stres faktörüne maruz kalmaktadırlar. Hem örgütler açısından hem de çalışanlar açısından stres iyi yönetilmediği durumlarda çok ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Mesela, değişen durumlara uyum sağlayamamak bireysel performansı düşürebilmektedir. Bu örnekteki gibi durumları bertaraf etmek veya stresin etkisini azaltmak için stresi yönetmek gereklidir. Bu çalışmadaki amaç; stres terimini açıklamak, bireylerde, çalışanlarda ve sağlık sektörü çalışanlarında stres kaynaklarını belirleyerek, stresle başa çıkma yöntemlerini saptamaktır. Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Kaynakları, Stres Yönetimi

There are many problems that people encounter in their daily life and business life. The stress emerges as a result of these problems and it can influence the quality of life in a negative way. Changes, events, conflicts or developments can cause stress positively or negatively. Stress is a factor which effects a person physically, socially, psychologically and behavioral. People show different attitudes against stress. Stress called as a disease of the 21st century not only affects individuals, also affects organizations, too. There are many sources of stress which affects people and organizations in work environment. Individuals in the organizational context are exposed to many stress factors which are related to career development, relationships at work, organizational roles, organizational structure and climate and the job itself. Stress may cause serious problems for both organizations and employees when it is not well managed. For example, failing adapt to changing conditions would decrease the individual performance. To eliminate these conditions like in this example or at least to reduce effects of stress, managing stress is required. The aim of this study is to explain the term of stress, and to determine the methods of overcoming stress by establishing the source of stress in people, staff and health sector staff. Key Words: Stress, Stress Sources, Stress Management
Stress and stress management (Overcoming stress); An application on health sector
Keywords: İşletme; Sağlık Kurumları Yönetimi