Erzincanlı Terzi Baba'nın "Miftâhu'l-Kenz" isimli eseri bağlamında ahlaki erdemler - Karateke, Tuncay; Özdemir, Şuayip (My University, 2016)
Bu çalışma, Erzincanlı Terzi Baba’nın “Miftâhu’l-Kenz” isimli eserinde yer alan temel ahlaki ilkeleri belirlemeyi amaçlayan, nitel yöntemin kullanıldığı bir araştırmadır. Çalışmada, Terzi Baba’nın Miftâhu’l- Kenz adlı eseri, içerik analizine tabi tutulmuş? ve ahlaki ilkelerle ilgili temalar oluşturulmuştur. Daha sonra bu ahlaki ilkelerin geçtiği beyitler belirlenen temalar altında incelenmiştir. Çalışma sonunda Terzi Baba’nın Miftâhu’l-Kenz” adlı eserinde değindiği temel ahlaki ilkeler; ayıpları örtmek, kötülerden uzak olmak, iyilere dost olmak, hakkı söylemek, yalan, gıybet, kibir, iftira ve haramdan sakınmak, hiç kimseyi küçümsememek, helal kazanmak, tembel olmamak ve âlimleri sevmek seklinde sıralanmıştır. Tespit edilen bu temel ilkelerin, Kur’an ve hadislerde belirlenen temel ahlaki ilkelerle paralellik gösterdiği anlaşılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Din eğitimi; Terzi Baba Miftâh'ul-Kenz; Ahlaki erdemler