Vernal keratokonjonktivitte gözyaşı interlökin-16 düzeyleri - Çatak, Onur; Aydemir, Orhan; Üstündağ, Bilal (My University, 2013)
Amaç: Vernal keratokonjonktivit genellikle atopik öyküye sahip çocuklarda ve genç erişkinlerde gözlenir. Bu çalışmada vernal konjonktivitli hastalarda gözyaşı İnterlö- kin-16 (IL-16) düzeyini incelenmesi amaçlandı. Yöntemler: Vernal konjonktivitli 20 hasta ile 10 sağlıklı bireyden gözyaşı örnekleri alındı. Örnekler hematokrit tüpleri topikal anestezi damlatılmaksızın lateral kantus kenarına yerleştirilerek alındı. Gözyaşı IL-16 düzeyleri ELISA yöntemi ile incelendi. Bulgular: Vernal keratokonjonktivit grubunda IL-16 dü- zeyleri (514±135 pg/ml) kontrol grubuna göre (358±139 pg/ml) anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,04). Sonuç: Çalışma sonuçları IL-16nın vernal keratokonjonktivitin patogenezinde rolü olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Göz Hastalıkları