XIX. YÜZYILDA AVRUPA DEVLETLERİNİN BALKAN POLİTİKASI - GÖKYER, UMRAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
19. yüzyıl Avrupa dış politikasının Akdeniz ve çevresinde özellikle 1870'lerden sonra Balkanlar'da şekillendiği bir yüzyıldır. Bu yüzyılda Milliyetçilik cereyanları ile başlayan isyanlar, sömürgecilik zihniyeti ile hareket eden Avrupalıların temel silahı olmuştur.Bu çalışmada Avrupa devletlerinin 19. yüzyıl Balkan politikası ile ilgi genel bir tablo oluşturulmak istenmiştir. Balkanlar'da büyük devletlerin menfaat çatışması, sıcak denizlere inmek isteyen Rusya'nın faaliyetleri, onu durdurmak isteyen ve Akdeniz hâkimiyetini elinde tutmaya çalışan İngiltere'nin takip ettiği siyaset; birliğini yeni tamamlayan Almanya'nın Avrupa'da sükûneti sağlama çabaları ve bu olmayınca da Osmanlı İmparatorluğu'na ve Avusturya'ya yakınlaşması ve Balkan politikaları üzerinde durulmuştur. Çalışma sürecinde, Rusya'nın Balkan politikası üzerinde önemli ölçüde çalışmanın olduğu ve olaylara genelde Rusya ya da onun karşısında duran İngiltere cephesinden bakıldığı ya da Balkan uluslarının ayrılış süreçlerinin ayrı ayrı ele alındığı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Panslavizm, Balkan isyanları, Milliyetçilik akımı, Sömürgecilik, Şark Meselesi, Avrupa'nın Balkan Politikası

It was the 19th century at which the European Foreign Policy took shape at the Mediterranean and its around and Balkans especially after 1870?s. The riots starting with the currents of nationalism became the basic weapon of Europeans who had been moving with the colonial mentality.In this study, a general view has been emphasized about the European states? Balkans policy at the 19th century. Powerful states? conflicts of interest in Balkans, the activities of Russians who wanted to reach to warm seas, the policy of Britain who wanted to stop Russians and maintain its domination on the Mediterranean, the efforts of Germany, who had just completed its own unity, to provide tranquillity in Europe and as a result of failure of this, its causing Germany?s convergence with Ottoman Empire and Austria and Balkan policies have been focused. During the study period, it has been determined that there have been considerable numbers of work on Balkan policy of Russia and in general the events have been viewed through the eyes of Russia or Britain who was the enemy of Russia, or the freedom processes of Balkan nations which have been discussed separately.Key Words: Balkans, Panslavism, Balkan?s Riots, Currents of Nationalism, Colonialism, East Qestıon, European States' Balkan Policy.
The Balkan policies of European states at XIX.th century
Keywords: Tarih