İKİ PARAMETRELİ YENİ DAĞILIM MODELLERİ VE İSTATİSTİKSEL ÖZELLİKLERİ - ASLAN, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
İstatistikte dağılımlar verilerin karakteristik özellikleri hakkında bilgi verdiği için önemli bir yere sahiptirler. Ancak çoğu durumda bilinen istatistiksel dağılımlar gerçek verilere uygulamada yetersiz kalırlar. Bu yetersizliği ortadan kaldırmak için yeni istatistiksel dağılımlar türetilmiştir. Bununla ilgili olarak literatürde birçok çalışma yapılmıştır ve yeni dağılımlar üretilmiştir. Bu tez çalışmasında yeni dağılım modellerinden önemli görülenlerin birkaçı tanıtılmıştır. Bu dağılım modellerinin istatistiksel özellikleri ve yapılan parametre tahminleri verilmiştir. Ayrıca dağılım modelleri için aynı veri üzerinden elde edilen K-S değerleri de bu tezde toplu olarak değerlendirilmiştir.

Distributions have on important place in statistics because they give information about the characteristics of the data. However, in many cases, known statistical distribution do not sufficient fits to real data. New statistical distributions have been derived to eliminate this shortcoming. Many studies have been done in the literature on this and new distributions have been derived. In this thesis, a some distributions that are considered important from the new distribution models are introduced. Statistical properties of these distribution models and parameter estimates are given. K-S test values obtained from the some data for distribution models were also evaluated collectively.
New distribution models whit two and i?ts statistical properties
Keywords: İstatistik