SPiNOZA'YA GÖRE TANRI VE iRADE ÖZGÜRLÜGÜ - Türkben, Yaşar (Fırat University, 2010)
Spinoza önemli filozoflardan biridir. Onu önemli kılan hususlarm başında Tanrıiilenı ilişkisi ve özgürlüğe dair düşünceleri gelmektedir. Spinoza panteist bir düşünürdOr. Ona göre varlık Tanrı ve O'nun sıfatlarından oluşmaktadır. Tanrı var olan her şeyin içkin nedenidir. Bu yüzden de bütün varlıktabir zorunluluk vardır. Her varlık ancak kendi kudretini ortaya koyabilir. Fakat duyguların etkisinde kalan insan kudretini aşan şeyleri gerçekleştirmek ister. Spinoza'ya göre, kişi ancak kendi kudretinin sınırlı olduğunu ve Doğa'nın özünü kavramakla özgOr ve mutlu olabHir.
According to Spinoza God and Freewill
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları