Serince-Harput-(Elazığ) çevresindeki granitik kayaçlar ve kökeni - Beyarslan, Melahat (My University, 2000)
İnceleme konusu olan granitik kayaçlar Üst Kretase yaşlı Elazığ Mağmatitleri içerisinde yer almaktadır. Bunlar, uyumsuz olarak Üst Maestrihtiyen yaşlı Harami Formasyonu, Orta Eosen- Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu ve Üst Miyosen-Pliyosen yaşlı volkanik Karabakır Formasyonu ile örtülmektedir. Elazığ çevresinde geniş yayılım sunan Elazığ Mağmatitleri diyoritik, tonalitik derinlik kayaçları, bazaltik-andezitik volkanik ve volkanoldastik kayaçlarla tüm bunları kesen granitik kayaçlardan oluşmaktadır. Granitik kayaçlar Elazığ Mağmatitlerinin diyorit ve tonalitleri içerisinde intrüzif kütleler halinde bulunurken, volkanit ve volkanoklastitleri içerisinde dayk ve siller halinde görülür. İnceleme alanının doğusunda ise Elazığ Mağmatitlerinin üzerinde geliştiği okyanus kabuğuna ait gabro ve diyabazları kesmektedir. Açık renkli granitik kayaçlar intrüzyonun ve daykların kenar kısımlarında ince taneli dokular gösterirken, iç kısımlarında orta-iri taneli, pegmatitik ve porfirik dokulara sahiptirler. Esas olarak kuvars, plajiyoklas (oligoklas, andezin), ortoklas, biyotit ve yeşil hornblendden oluşmuşlardır. QAP sınıflamasında bu kayaçların çoğunlukla granodiyorit, daha az oranda ise granit bölgesine düştüğü görülür. Jeokimyasal veriler granitik kayaçların kalkalkalen seriye ait yay granitoyidleri ortamına düştüğünü vermektedir. Elazığ Mağmatitleri, Elazığ civarında yaygın biçimde yüzeyleyen ve yitim zonu üzerindeki levhada oluşan açılmaya bağlı (supra-subduction zone) olarak gelişen ofiyolitler (Guleman, Kömürhan, İspendere Ofiyolitleri) üzerinde oluşmuş tipik ada yayı malzemesidir.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik