Konjenital ptozisli olgularda levator aponövroz katlama sonuçlarımız - Kükner, A. Şahap; Çelebi, Serdal; Aykan, Umit; Demir, Tamer (My University, 2000)
Amaç: Blefaroptozisli hastalarda levator aponövroz katlama cerrahisinin etkinliğini araştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ve Elazığ Askeri hastanesi Göz kliniği. Materyel ve Metod: Konjenital blefaroptozisi olan 17 hastanın 17 gözü çalışmaya alındı. Hastalara, cerrahi travmanın daha az olduğu, levator aponövrozuna katlama yöntemi planlandı. Ameliyatta levator boynuzları ve konjonktivaya dokunulmadı. Levator Aponövrozu açığa çıkarıldıktan sonra hesaplanan miktarda katlama yapıldı. Genel anesteziyle ameliyat edilen 11 yaşındaki bir çocuk hasta dışında tüm hastalara lokal anestezi uygulandı.Bulgular: 12 hastada tam veya tama yakın düzelme, 5 hastada ise yeterli düzelme elde edildi.Sonuç: Levator fonksiyonu orta veya iyi olan ptozisli hastalarda, levator aponövroz katlamasının basit ve etkili bir teknik olduğu düşüncesindeyiz.
Keywords: Oftalmolojik cerrahi işlemler; Tedavi sonucu; Geriyedönük çalışma; Blefaropitoz