Prunus cerasifera cv. “Pissardi Nigra” nın fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi - Kırbağ, Sevda; Göztok, Ferda (Artvin Çoruh Üniversitesi, 2017)
Kiraz veya süs erik olarak da bilinen Prunus cerasifera cv. “Pissardi Nigra, karışık ve dikenli dallara sahip küçük bir çalımsı ağaç yapısına sahiptir ve erik gibi yenilebilir meyveleri vardır. Bu çalışmada, Elazığ ilinde farklı lokalitelerden toplanan Prunus cerasifera cv. “Pissardi Nigra” örneklerinin fitokimyasal içeriği (flavanoid, resveratrol, fitosterol ve şeker), yağ asidi, element içeriği ile protein düzeyi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda meyvelerde yüksek miktarda morin, sonra rutin, resveratrol ve naringin tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerde fitosterol olarak ergosterol, stigmasterol ve ?-sitosterol belirlenmiştir. Meyvelerin düşük oranda şeker içerdiği ve tüm örneklerde palmitik, linoleik ve lignoserik asit tespit edilmiştir. Meyvelerde en yüksek protein miktarının 1.45 mg/g ve Ca düzeyinin ise 88 ppm olduğu saptanmıştır.

Prunus cerasifera known as cherry or ornamental plum, is a small shrubby tree with intricate and occasionally spiny branches, which produces plum-like edible fruits. In this study, phytochemical content ( flavonoid, resveratrol, phytosterol and sugar), fatty acid, elements amounts and protein levels of samples of Prunus cerasifera cv. “Pissardi Nigra” which were collected from different localities in the province of Elazig are researched. As a result, high amount of morin in the examples, then routine, resveratrol and naringin were determined. Additionally, ergosterol, stigmasterol and ? -sitosterol as phytosterols in samples were identified. The fruits were found to contain low levels of sugar. In all the examples palmitic, linoleic and lignoceric acid was detected. . Protein amounts in the samples were measured the highest as 1.45 mg/g, and also Ca was the highest detected element (88 ppm).
Determination of phytochemical contains of Prunus cerasifera cv. “Pissardi Nigra”