2013 ESH/ESC tedavi kılavuzları ışığında arteriyel hipertansiyonun farmakolojik tedavi stratejileri - Gurel, Alı; Çeliker, Hüseyin; Aygen, Bilge; Dogukan, Ayhan (My University, 2013)
Hipertansiyon kardiyovasküler, renal, oftalmik ve merkezi sinir sisteminde neden olduğu komplikasyonlar sonucunda yüksek morbidite ve mortaliteye neden olan kronik bir hastalıktır. Hipertansiyonun önlenmesi ve tedavisinde tuz tüketiminin azaltılması, kilo verme, egzersiz, sigara ve alkol tüketiminin sınırlandırılması gibi yaşam şekli değişiklikleri yanında ilaçlar ile yapılan tedavi de önemli yer tutmaktadır. Bu derlemede, Avrupa Hipertansiyon Topluluğu’nun 2013’de yayınlamış olduğu kılavuz ışığında arteriyel hipertansiyonun farmakolojik tedavi stratejilerine değinilmiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi