ALERJİK RİNİTTE KAN KARNİTİN DÜZEYLERİ VE SEMPTOMLARLA İLİŞKİSİ - DEMİRPOLAT, NİDA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Alerjik rinit toplumun yaklaşık %10-20'sini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde astım gibi prevelansı gittikçe artmaktadır. Bu artıştan birçok faktörle beraber diyet alışkanlıklarındaki değişiklikler de sorumlu tutulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, antioksidan özelliği kanıtlanmış ve astım hastalarında semptomların şidddeti ile ilişkisi gösterilmiş olan karnitinin, alerjik rinit ve alerjik rinit semptomları ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmamız 120 erişkin olgudan oluşmaktadır. Anamnez, fizik muayene ve deri prick testi ile alerjik riniti olmadığı gösterilmiş 40 gönüllü ve sağlıklı olgu kontrol grubu(Grup I) olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Yine anamnez fizik muayene ve deri prick testi ile alerjik rinit tanısı konulan 80 olgu hasta gruplarını oluşturmaktadır. Hastalar ARIA 2008 sınıflamasına göre; hafif intermitan alerjik rinit(Grup II), orta-ağır intermitan alerjik rinit(Grup III), hafif persistan alerjik rinit(Grup IV) ve orta-ağır persistan alerjik rinit(Grup V) hastaları şeklinde her grupta 20 hasta olacak şekilde sınıflandırılmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylerde serum IgE ve plazma serbest karnitin düzeyleri tayin edilmiştir. Hasta grupları IgE değerleri ile kontrol grubu değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.001). Ancak gruplar arası IgE değerleri karşılaştırıldığında anlamlı derecede fark görülmemiştir (p>0.05). Karnitin düzeyleri karşılaştırıldığında, semptomların şiddetli ve sürekli olduğu Grup V'te karnitin düzeyleri hem kontrol grubuna hem de diğer hasta gruplarına göre düşük bulunmuştur. Bu değerler kontrol grubu, Grup II ve Grup III ile istatistiksel olarak anlamlı (p<0.01), Grup IV ile istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Bu çalışma karnitin ile alerjik rinit arsındaki ilişkiyi değerlendiren ilk çalışmadır. Sonuçlarımız plazma serbest karnitin düzeyleri ile alerjik rinit semptomlarının şiddeti arasında negatif bir ilişki olduğu yönündedir. Bu durumun sebebi olarak karnitinin antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri gösterilebilir. Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, Karnitin, IgE.

Allergic rhinitis is a common disorder affecting approximately 10-20% of the population. In developed countries the prevelance of alllergic rhinits is increasing like asthma. With several factors changes in dietary habits is held responsible about this increase. The aim of this study is investigate to realtionship of carnitine which the antioxidant propeties are demonstrated like vitamin E, vitamin C and carotenoids and relation with asthma symptoms has shown, with allergic rhinitis and alllergic rhinitis symptoms. The study was performed in 120 adult subjects. Control group (Group I) is after history, physical examination and skin prick test shown have not allergic rhinitis 40 healthy volunteers. All over; with history, physical examination and skin prick test diagnosis of allergic rhinitis set are the cases of 80 patients. Patients classified according to the ARIA classification, mild intermittent allergic rhinit (Grup II), moderate-severe intermittent allergic rhinit Grup III), milde persistent ve orta allergic rhinit (Grup IV) moderate-severe persistent allergic rhinit (Grup V). In patients IgE and plasma free carnitine levels have studied and evaluated the relationship between groups. IgE levels of patient groups(Group II, Group III, Group IV and Group V) were statistically significant difference from control group (p<0.001). However between patient groups were compared there was no significant difference. Compared carnitine levels Group V which symptoms of severe and continuous (moderate-severe persistent allergic rhinitis) carnitine levels compared to both the control group and the other groups of patients were statistically significantly lower (p<0.01). This study is the first which evaluate the relation between allergic rhnitis and carnitine. According to our results we believed that there is a negative correlation between the severity of symptoms of allergic rhinitis and plasma free carnitine levels. The antioxidant and anti-inflammatory properties of carnitine can be mentioned cause of this situation. Key Words: Allergic rhinitis, Carnitine, IgE
Blood carnitine levels at allergic rhinitis and relation between symptoms
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz