Wistar Sıçanlarında Tinerin Neden Olduğu Çoklu Organ Toksisiteleri: E Vitamininin (Alfa-Tokoferol) İyileştirici Rolü - Folarin, Oluwabusayo; Omirinde, Jamiu; Gilbert, Taidinda.; Afodun, Adam (Fırat University, 2025)
Yaygın bir endüstriyel çözücü olan tiner, keyfi amaçlı kendi kendine zehirlenme için yaygın bir seçimdir ve potansiyel ciddi sağlık sonuçlarına yol açmaktadır. Bu çalışma, tinerin akut toksisitesini, çeşitli organ sistemleri üzerindeki etkisine ve bir antioksidan olarak E Vitamininin potansiyel iyileştirici yeteneğine odaklanarak incelemektedir. Wistar sıçanlardan oluşan dört deney grubu (n-12) şu şekilde oluşturulmuştur: kontrol, sadece E Vitamini, sadece tiner ve tiner + E Vitamini. Sıçanlar 3 haftalık bir inhalasyon protokolüne tabi tutulmuş ve vücut ağırlığı, biyokimyasal belirteçler (aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), alkalin fosfataz (ALP), total bilirubin (TBIL) gibi çeşitli parametreler ölçülmüştür, kan üre azotu (BUN) ve kreatinin seviyeleri), oksidatif stres belirteçleri (malondialdehit, nitritler, glutatyon, katalaz ve süperoksit dismutaz) ve histopatolojik incelemeler standart prosedürler kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, tiner maruz kalan grupta vücut ağırlığında önemli bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, hem tiner hem de E Vitaminine maruz kalan grupta vücut ağırlığında belirgin bir artış görülmüştür. Biyokimyasal parametreler (AST, ALT, ALP, TBIL, BUN ve kreatinin) sadece tinere maruz kalan sıçanlarda önemli ölçüde yükselmiştir (p

Thinner, a common industrial solvent, is a popular choice for recreational self-intoxication, leading to potential serious health consequences. This study delves into the acute toxicity of thinner, focusing on its impact on various organ systems and the potential ameliorative ability of Vitamin E as an antioxidant. Four experimental groups of Wistar rats (n-12) were established as follow: control, Vitamin E only, thinner only and thinner + Vitamin E. The rats were subjected to a 3week inhalation protocol, and various parameters such as body weight, biochemical markers (aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin (TBIL), blood urea nitrogen (BUN) and creatinine levels), oxidative stress markers (malondialdehyde, nitrites, glutathione, catalase and superoxide dismutase), and histopathological examinations were assessed using standard procedures. The results revealed a significant reduction in body weight in the thinner-exposed group. However, the group exposed to both thinner and Vitamin E exhibited marked increase in body weight. Biochemical parameters (AST, ALT, ALP, TBIL, BUN and creatinine) were significantly elevated (p
Thinner Induced Multiple Organ Toxicities in Wistar Rats: Ameliorative Role of Vitamin E (Alpha-Tocopherol)
Keywords: Enzymes; Enzimler