DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARININ BELİRLEYİCİLERİ: G-20 ÜLKELERİNDE BİR UYGULAMA - Efeoğlu, Rabia; Pehlivan, Ceren (Fırat University, 2021)
Çalışmanın amacı, doğrudan yabancı yatırımlarını etkileyen faktörlerin etkinliğini G-20 ülkeleri için incelemektir. Seçili veriler Birleşmiş Milletler Dünya Yatırım Raporu (1998) baz alınarak oluşturulmuştur. 2000-2017 yıllarını kapsayan çalışmada panel veri analiz yöntemi kullanılmış ve doğrudan yabancı sermayenin belirleyicileri olarak gayrisafi yurtiçi hasıla, ticari açıklık ve politik istikrar verileri analize dahil edilmiştir. Eşbütünleşme ve nedensellik analizleri yapılmış, analizler sonucunda ele alınan faktörler ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından gayrisafi yurtiçi hasılaya ve dışa açıklıktan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu bulunmuştur.

The aim of the study is to examine the effectiveness of factors affecting direct foreign investments for G-20 countries. Selected data are based on the United Nations World Investment Report (1998). Panel data analysis method was used in the study covering the years 2000-2017 and gross domestic product, trade openness and political stability data were included in the analysis as determinants of direct foreign capital. Cointegration and causality analyzes have been made, and as a result of the analysis it has been concluded that there is a long-term relationship between the factors addressed and foreign direct investment. It has been found that there is a one-way causality relationship from foreign direct capital investments to gross domestic product and from foreign openness to foreign direct capital investments. : Foreign Direct Capital Investment
Determinants of Direct Foreign Capital Investments: An Application In G-20 Countries