Zırh çeliklerinde kaynak ağzı tasarımının metalurjik ve mekanik özelliklere etkisinin araştırılması - Kara, Sedat; Korkut, H. Mehmet (My University, 2012)
Bu çalısmada zırhlı muharebe araçlarında kullanılan Ramor 500 zırh çelikleri MIG (Metal inert gaz) kaynak yöntemi ile kaynak edildi. İlave metal olarak zırh çeliklerinin MIG kaynağı için önerilen 307Si MIG kaynak teli kullanıldı. Deneysel çalısmalarda kaynak ağız tipinin metalurjik ve mekanik özelliklere etkisi arastırıldı. Kaynak ağzı olarak Y, X ve y olmak üzere üç farklı kosul seçildi. Kaynak ağızları frezeleme yöntemi kullanılarak sekillendirildi. Kaynak bölgelerinin mikroyapısı optik mikroskopi, SEM, EDS ve X-RD ile incelendi. Numunelerin mekanik özellikleri mikrosertlik ve çentik darbe deneyleri ile belirlendi. Sonuç olarak zırh çeliklerinin kaynaklı birlesimleri için kaynak ağzı tasarımının kaynak mukavemetine etkisi tespit edildi.
Keywords: Mühendislik; Makine