TÜRKİYE’DE YENİ TOPLUMSAL HAREKETLERİN DÖNÜŞÜMÜNDE SOSYAL MEDYANIN ROLÜ - Koç, Firdevs (Süleyman Demirel University, 2017)
Günümüzde dijital aktivizm kavramı sıklıkla kullanılan kavramlardan biridir. Toplumsal hareketlerin sanal dünyaya taşınmasıyla birlikte toplumsal hareket kavramının kapsamında önemli oranda genişleme olmuştur. Çok hızlı ve pratik bir şekilde örgütlenme imkânını sağlayan dijital aktivizm, politika üretme sürecini de derinden etkileyen bir mekanizmaya sahiptir. Dijital aktivizmin en önemli araçlarından biri sosyal medyadır. Sosyal medya kullanım oranlarının dünyada ve Türkiye’de yüksek olması, toplumsal hareketlerin oluşumunda ve şekillenmesinde sosyal medyanın merkezi bir konuma sahip olduğunun göstergesidir. Bu çalışmada, sanal ortama taşınan toplumsal hareketler Türkiye açısından incelenecektir. Uluslararası kuruluşların raporları ekseninde dünya ölçeğinde Türkiye’nin bulunduğu konumun belirlenmesi çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Türkiye’de sosyal medyanın, kitlelerin hızlı bir şekilde örgütlenmesinde ve etki alanının genişletilmesindeki rolünün irdelenmesi çalışmanın farklı bir boyutunu göstermektedir. Çalışmanın sonunda ise genel bir değerlendirmede bulunularak çözüm önerileri sunulacaktır.

Today, the concept of digital activism has become one of the frequently used concepts. With the movement of social movements into the virtual world, there has been an important expansion in the scope of the concept of social movement. Digital activism, which provides the opportunity to organize very quickly and practically, has a mechanism that deeply influences the policy making process. One of the most important tools of digital activism is social media. The fact that the rates of use of social media are high in the world and in Turkey is an indication that social media has a central position in the formation and shaping of social movements. In this study, the social movements carried on the virtual auctions will be examined in terms of Turkey. It is important to study the location of Turkey on the world scale in the axis of reports of international organizations. The examination of the role of social media in the rapid organization of masses and the expansion of the domain of influence in Turkey shows a different dimension of the study. At the end of the work, a general evaluation will be made and a solution proposal will be presented.
ROLE OF SOCİAL MEDİA IN TRANSFORMATİON OF NEW SOCİAL MOVEMENTS IN TURKEY