Güneş, hava ve toprak enerjisi kaynaklı ısı pompalarının Elazığ şartlarında kullanımının deneysel olarak araştırılması ve enerji ve ekserji analizleri - Dikici, Aydın; Akbulut, Abdullah; Gülçimen, Fevzi (My University, 2006)
Bu çalışmada, konutların ısıtılması amacıyla kurulan güneş, hava ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinin performans karakteristikleri, enerji ve ekserji analizleri araştırılmıştır. Deney seti Elazığ İli Fırat Üniversitesi’nde 60 m2’lik bir deney odasına kurulmuştur. Bu sistem; altı adet düzlemsel güneş kollektörü, bir adet ısı değiştirgeci, iki adet plaka tipi sulu ısı değiştirgeci, iki adet sirkülasyon pompası, hava kaynaklı buharlaştırıcı ve deneyler esnasında ölçüm değerlerinin alınmasında kullanılan yardımcı elemanlardan meydana gelir. Deneyler, 2002 ve 2003 yılları arasındaki Aralık’tan Mart ayına kadar olan ısıtma sezonunda yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada; güneş, hava ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinin her bir bileşeni için ısıtma performans katsayıları, enerji ve ekserji analizleri hesaplanmış ve birbirileriyle karşılaştırılmıştır.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar