Suriyeli Göçmenlerin Aşı Tereddüdünün Değerlendirilmesi ve İlgili Faktörler: Elazığ, Türkiye Örneği - Pirincci, Edibe; Tuncer, Kevser; Atıcı, Erhan; Özbey, Gökben (My University, 2026)
Amaç: Önemli halk sağlığı göstergelerinden biri göçmen aşılamasıdır. Bu nedenle, göçmenler arasındaki aşı tereddüdü nedenleri araştırılmaya değerdir. Çalışma, Suriyeli göçmenlerin aşı tereddüdünü ve ilgili faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın evreni Elazığ ilinde yaşayan Suriyeli göçmenlerden oluşmaktadır. Verilerin medyan (minimum-maksimum) değerleri verilmiş ve istatistiksel değerlendirmelerde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %44.3'ü erkek ve %55.3'ü evliydi. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 35.00'dı. Katılımcıların çoğu aşı hakkında sağlık personelinden bilgi aldıklarını söyledi. Aşı olanlardan 203'ü aşının kendilerini hastalıklardan koruduğunu düşündükleri için aşı takvimine dahil edildi. 68'i ise aile büyüklerinin etkisi nedeniyle aşı olmadı. Kadınların aşı tereddüdü ölçeği puanı ve 1. alt ölçek puanı erkeklerden anlamlı olarak yüksekti. Eğitim durumu ve ekonomik durum arttıkça aşı tereddüdü ölçeği puanı ve tüm alt ölçek puanları anlamlı olarak azaldı. Sonuç: Bu çalışma sonucunda Türkiye'de yaşayan göçmenler arasında yaş, çocuk sayısı, Türkiye'de kalış süresi açısından Aşı Tereddüdü Ölçeği ve Alt Ölçek Puanları pozitif korelasyonlar gösterdi. Aşı karşıtlığının temel nedeninin güvensizlik olduğu sonucuna varıldı.
Evaluation Vaccine Hesitance of Syrian Migrants and Related Factors: The Example of Elazığ, Türkiye
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı