Uçucu kül ve silis dumanı ikameli üçlü karışımlardan üretilen kendiliğinden yerleşen harçların durabilite ve dayanım özellikleri - Benli, Ahmet; Karataş, Mehmet (My University, 2019)
Bu deneysel çalışmada, Portland Çimentosu (PÇ) yerine farklı oranlarda uçucu kül (UK) ve silis dumanı(SD) ikame edilerek üretilen Kendiliğinden Yerleşen Harçların (KYH) dayanım ve durabilite özelliklerininincelenmesi amaçlanmıştır. KYH 'lar, PÇ yerine ağırlıkça %6, %10 ve %14 oranlarında SD ile birlikte 10%UK, ağırlıkça %6 ve %10 oranlarında SD ile %20 UK ikame edilerek mineral katkılı ve kontrol numunesiylebirlikte 6 adet karışımla numuneler hazırlanmıştır. Toplam bağlayıcı miktarı 630 kg/m 3 olan 6 farklıkarışımla üretilen KYH’ ın taze ve sertleştirilmiş koşullarda davranışı yapılan deneylerle araştırılmıştır.Karışımların Su/bağlayıcı (s/b) oranı 0.39 ila 0.44 arasında kalması sağlanmıştır. UK ve SD ikameli üçlükarışımlardan üretilen KYH'ların taze özelliklerini ölçmek için slump çapı ve V-huni akış hızı süresi tespiteden testler yapılmıştır. KYH’lardan üretilen sertleşmiş numunelerin basınç ve çekme dayanımlarını için40x40x160 mm boyutunda numuneler 28 ve 90 günlük suda kür edilmiş ve test edilmiştir. Durabiliteözelliklerini araştırmak amacıyla 50 mm boyutunda küp numuneler üretilmiş ve 28 gün suda bekletildiktensonra toplam su emme, porozite ve yoğunluk değerleri tespit edilmiştir. Deneyler sonucunda UK10SD6 denüretilmiş üçlü karışımlarının en iyi basınç ve eğilme dayanımı gösterdiği gözlemlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği