İzolatörlerde Buzlanmanın Yüzeysel Kaçak Akımlar Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi - Özküçük, Muhammed Buğracan; Gençoğlu, Muhsin Tunay (My University, 2023)
Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte enerji üretimi ve dağıtımının önemi de artmaktadır. Elektrik iletim ve dağıtım hatlarının güvenirliği ve sürekliliğinde en etkin rol oynayan elemanlardan biri izolatörlerdir. İzolatörlerden kaynaklanan arızalar güç sistemi arızalarının en yüksek oranını oluşturmaktadır. Buzlanma ve sonrasında oluşan izolatör arızaları, yoğun kış koşullarının gerçekleştiği bölgelerde izolatör yüzeyinde atlamalara neden olarak elektrik kesintilerine ve büyük sosyoekonomik sonuçlara yol açmaktadır. Sızıntı akımları buzla kaplı izolatörlerin yüzey özellikleriyle doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmada farklı malzemelerden yapılmış izolatörler laboratuvar ortamında buzlandırılmış ve buzlanma derecelerine göre izolatörlere şebeke frekanslı alternatif gerilim uygulanarak sızıntı akımları incelenmiştir. LabVIEW programı yardımıyla veriler elde edilmiş ve porselen, cam ve silikon izolatörlerin sızıntı akımları karşılaştırılmıştır. İzolatörün bulunduğu ortam sıcaklığı ve nem değerleri ölçülerek, bu değerlerle sızıntı akımları arasında ilişkiler belirlenmiştir.
Keywords: LabVIEW; İzolatör; Buzlanma; Sızıntı akımı