TEN SÖZCÜĞÜ ÜZERİNE ETİMOLOJİK BİR DENEME - Kaan, Yalçın Süleyman (My University, 2015)
Ten sözcüğü, Türk Dil Kurumunun hazırladığı Türkçe Sözlük te 1. İnsan vücudunun dış yüzü, cilt 2. vücut anlamında Farsça kökenli bir sözcük olarak tanımlanmıştır. Fakat bu sözcüğün Farsça olup olmadığı ile ilgili çeşitli görüşler bulunmaktadır. Clausona göre ten sözcüğü alışılmadık şekilde, erken bir tarihte Türkçeye kopyalanmış olan Farsça bir sözcüktür. Fakat Dankoff, bu sözcüğün Divanü Lûgat-it Türkte yanlış okunduğunu, doğru şeklin ise İnsan vücudu anlamına gelen Türkçe y?n sözcüğüne dayandığını ileri sürmektedir. Abdullah Taymas ve Günay Karaağaç ise ten sözcüğünü Türkçe bir kelime olarak nitelendirmektedir. Bu çalışmada Dankoff, Taymas ve Karaağaç gibi sözcüğün aslının Türkçe olduğu savunulmakla birlikte, ten sözcüğünün Türkçe oluşunun bir yanlış okumadan kaynaklanmadığı ve sözcüğün Türkçe olduğunu ispatlayacak farklı delillerin de bulunduğu ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Keywords: Dil ve Dil Bilim