BALIK SAĞLIĞIYLA İLGİLİ AVRUPA BİRLİĞİ MEVZUATI VE SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ - Sağlam, Naim; Mühendisi, Su Ürünleri; Health, Fish (My University, 2017)
Avrupa Birliği, üye ve aday ülkelerde uygulanmak üzere su ürünleri sağlığıyla ilgili birçok kanun, direktif ve düzenlemeler hazırlanmış ve yürürlüğe koymuştur. Bu mevzuatın verdiği yetkiye dayanarak AB ülkelerinde Su Ürünleri Sağlığı Uzmanları gerekli mevzuat hükümlerini yerine getirmektedir. Ülkemizde de AB direktif ve kararlarına dayandırılarak su ürünleri sağlığı konularıyla ilgili mevzuat çalışmaları yapılmış, ancak Su Ürünleri Fakültelerinde su ürünleri sağlığı ile ilgili onlarca ders alan Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerine bu mevzuatlarda yetkiler verilmemiştir. Ancak su ürünleri işletmelerindeki zor koşullara rağmen, Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri sahadaki uygulamalara kendilerini adamışlardır. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE)'nün yayınladığı Sucul Hayvan Sağlığı Kanunu ve Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından yayınlanmış olan Hayvan Sağlığı Kanunu'nda, su ürünleri sağlığı konularında diğer ilgili meslek grubuyla beraber Su Ürünleri Sağlığı Uzmanları da yetkilendirilmiştir. Avrupa Birliği'nin su hayvanları sağlığı üzerindeki mevzuatına uyumlu hazırlanacak ulusal yasal düzenlemelerde balık sağlığı konusunda uzmanlaşmış ve su ürünleri işletmelerinde balık sağlığı uygulamalarını yürütmekte olan Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerine de yetki verilmesi yerinde olacaktır
Keywords: Mühendislik; Deniz; Balıkçılık