Tek taraflı testis torsiyonunda PAF antagonistinin karşı taraf testisin iskemik hasarındaki koruyucu etkinliği - Orhan, İrfan; Hayit, Hüseyin; Duksal, İmed; Özercan, İbrahim H.; Firdolas, Fatih; Semerciöz, Atilla (My University, 2004)
Testis torsiyonu, nadir görülen ancak tedavi edilmediği takdirde fertilite açısından geriye dönüşümsüz değişikliklere yol açabilen acil ürolojik bir patolojidir. Bu çalışmada sol testis torsiyonu sonrası kontralateral teslisteki iskemik hasarı önlemede bir platelet aktivatör faktör (PAF) antagonisti olan Ginkgo Biloba' nm etkinliği araştırıldı. Çalışmada incelenecek toplam 24 adet Sprague-Dawley cinsi erişkin erkek rat, her grupta 6 rat olacak şekilde randomize olarak ayrıldı. Grup 1: kontrol grubu, grup 2: Sham operasyonu, grup 3: 6 saat süreyle sol testis torsiyonu uygulanan grup, grup 4: Torsiyondan 30 dakika önce intramüsküler 0.3 mg/kg dozunda EGB- 761 Ginkgo- Biloba uygulanan grup. Tüm ratlara sağ orşiektomi uygulanarak makroskobik ve histopatolojik olarak değerlendirildiler. Deney sonucunda, hem makroskobik hem de mikroskobik olarak tüm gruplardaki rat teslislerinde farklılık saptanmadı. Ödem ve seminifer tübül çaplan açısından gruplar ayrı ayrı karşılaştırıldığında grup 1,2 ve 4 arasında anlamlı farklılık saptanmazken, grup 3'deki ödem ve seminifer tübül çapları tüm gruplardan anlamlı olarak farklı idi (p<0.05).Testis torsiyonu sonrası kontralateral testiste oluşacak iskemik hasarın, bir PAF antagonisti olan EGB-761 ginkgo-biloba ile anlamlı ölçüde azaltılabileceği belirlendi.
Keywords: Sıçan; Sprague-Dawley; İskemi; Trombosit aktive edici faktör; Spermatik kord torsiyonu; Ginkgo biloba