ÖKÜZGÖZÜ (VİTİS VİNİFERA LİNNE SUBSP. VİNİFERA) VE BOĞAZKERE (VİTİS VİNİFERA LİNNE SUBSP. VİNİFERA) ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ İLE FISTIK ÇAMI (PİNUS PİNASTER SUBSP.) KABUĞUNUN GELENEKSEL TÜRK KAHVESİNİN DUYUSAL ÖZELLİKLERİ VE BİYOAKTİF MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ÜLGER, NESLİHAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırma, biyoaktif bileşiklerce zengin öküzgözü (Vitis vinifera Linne Subsp. Vinifera) ve boğazkere (Vitis vinifera Linne Subsp. Vinifera) üzüm çekirdeği karışımı ile fıstık çamı (Pinus pinaster subsp.) kabuğunun ve bu maddelerin karışım oranları ve kavrulma sıcaklığının geleneksel Türk kahvesinin toplam fenolik bileşikler ve flavonoid madde miktarları, antioksidan aktivite, aroma bileşenleri, briks değerleri, duyusal özellikleri, köpük ve tortu hacmi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma yeni bir kahve çeşidi geliştirmek amacıyla yapıldı. Önce Arabica L. kahve çekirdekleri 150ºC'de ve 180ºC'de olmak üzere 20 dakika kavruldu. Grup1'de 150 ºC'de kavrulmuş kahve örnekleri, kavrulmamış halde öğütülmüş çam kabuğu ile üzüm çekirdeği karışımı (%30 boğazkere ve %70 öküzgözü), Grup2'de 180 ºC'de kavrulmuş kahve, kavrulmamış halde öğütülmüş çam kabuğu ile üzüm çekirdeği karışımı, Grup3'de ise 150 ºC'de kavrulmuş kahve 150 ºC'de kavrulup öğütülmüş çam kabuğu ile üzüm çekirdeği karışımı ve Grup4'de 180 ºC'de kavrulmuş kahve, 180 ºC'de kavrulup öğütülmüş çam kabuğu ile üzüm çekirdeği kullanıldı. Bu karışımlar hem %70 metonol ile ekstrakte edildi hem de saf suda pişirildi. En yüksek fenolik madde miktarı pişmiş K2, en yüksek flavonoid miktarı saf suda pişirilmiş A3 ve C3 örneklerinde saptandı. Antioksidan aktivite testlerinde ABTS'de en yüksek saf suda pişirilmiş B2, DPPH yönteminde saf suda pişirilmiş B3, FRAP'da saf suda pişirilmiş D2 grubunda tespit edildi. Aroma bileşenleri olarak, 122 aroma aktif bileşiği tespit edildi. Duyusal analizlerde en yüksek genel beğeni E2 grubunda saptandı. Sonuç olarak, Türk kahvesine çam kabuğu ve üzüm çekirdeği ilavesi ile fenolik, flavonoid madde miktarının, aroma bileşenlerinin ve antioksidan aktivitesinin arttırıldığı, duyusal bakımdan pozitif etki oluşturduğu vurgulanabilir.

This study was conducted to examine the effects of the addition of öküzgözü and boğazkere (Vitis vinifera L.) grape seeds, which are rich in bioactive compounds, and pine scales (Pinus pinaster subsp.) into traditional Turkish coffee in addition to the effects of mixing ratios of these materials and roasting temperatures on the amount of total phenolic and flavonoid matters, antioxidant activity, aromatic components, Brix, sensory properties, foam and sediment volume of the coffee. First, Arabica L. coffee beans were roasted for 20 minutes at 150ºC and 180ºC. Coffee samples roasted at 150 ºC were placed in the 1st group with a mixture of raw ground pine scales and grape seeds (30% boğazkere and 70% öküzgözü). The 2nd group consisted of coffee roasted at 180 ºC, a mixture of raw ground pine scales, and grape seeds. In the 3rd group, the mixture included coffee roasted at 150 ºC, and a mixture of ground pine scale and grape seeds roasted at 150 ºC. Finally, the 4th group included a mixture of roasted coffee at 180 ºC, ground pine scale, and grape seeds roasted at 180 ºC. These mixtures were both extracted with 70% methanol and cooked in distilled water. The highest amount of phenolic material was determined in cooked K2 while the highest amount of flavonoids was determined in A3 and C3 samples cooked in pure water. In antioxidant activity tests, the highest levels in ABTS were determined in B2 cooked in pure water, while in the DPPH method, it was found in B3 cooked in pure water in addition to the D2 sample cooked in pure water, which provided the highest level in FRAP. As for aroma components, 122 aroma active compounds were detected. In sensory analysis, the highest general appreciation was found in the E2 group. In conclusion, it can be emphasized that the amount of phenolic and flavonoid materials, aroma components, and antioxidant activities are increased by adding a mixture of pine scales and grape seeds to Turkish coffee as well as positive sensory effects.
Investigation of the effects of okuzgozu and bogazkere (Vitis vinifera L.) grape seed and pine bark addition (Pinus pinaster SUBSP.) on the sensory properties and bioactive substances of traditional turkish coffee
Keywords: Besin Hijyeni ve Teknolojisi