STAFİLOKOKLARIN FUSİDİK ASİT DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI - DEMİR, SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2003)
Birçok infeksiyondan sorumlu olan stafilokoklar hastane infeksiyonu etkenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle metisiline dirençli stafilokoklar ile oluşan infeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek antibiyotik sayısı sınırlıdır. Fusidik asit son yıllarda kullanıma girmiş olan; metisiline dirençli ve duyarlı stafilokokların tedavisinde seçenek olan bir antibakteriyel ajandır. Bu çalışmada kan kültürlerinden soyutlanan metisiline dirençli ve duyarlı stafilokokların fusidik asit duyarlılıklarının disk diffüzyon yöntemiyle araştırılması amaçlandı. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuarı'nda kan kültürlerinden izole edilen 1 10 S. aureus ve 35 koagülaz negatif stafilokok susu çalışmaya alındı. Stafilokok suşları; koloni morfolojisi, Gram boyama, katalaz ve koagülaz testleri ile tanımlandı. Suşların antibiyotik duyarlılıkları NCCLS kriterlerine uyularak lug oksasilin diski ve lOug fusidik asit diski kullanılarak disk diffüzyon yöntemi ile araştırıldı. Fusidik asit inhibisyon zon çapı sınırlan için Fransa Mikrobiyoloji Cemiyeti'nin kriterlerine göre; > 22mm duyarlı, < 14mm dirençli olarak kabul edildi. S. aureus suşlannda fusidik asit duyarlılığı %85, koagülaz negatif stafilokok suşlannda ise %80 olarak saptandı. Fusidik asidin stafilokok suşlarına etkili olduğu ve diğer antistafilokoksik ajanlara alternatif olabileceği kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler: Stafilokok, fusidik asit, invitro antibiyotik duyarlılığı

Investigation of Fusidic Acid Susceptibility of Staphylococcus Strains Staphylococcus are common pathogen and cause several nosocomial infections. Available antibiotics are limited especially in the case of methicilin resistant staphylococcal infections. Fusidic acid that recently started to be used in clinics is an effective agent against methicilin resistant and susceptible staphylococcus. This study aims to determine fusidic acid's susceptibility of methicilin resistant and susceptible staphylococcus strains those isolated from blood culture by disc diffiission method. This study included in 110 Staphylococcus aureus and 35 coagulase negative staphylococcus strains isolated from blood cultures in Microbiology and Clinical Microbiology Laboratories of Firat University Medical Center. Staphylococcus strains identified as their Gram Staining, catalase and coagulase activity. Antibiotic susceptibility of strains determined via disc diffiission method using 1 |j,g oxaciline and 10 u,g fusidic acid disks according to NCCLS guideline. Fusidic acid inhibition zone diameter limits are accepted as >22 susceptible and <14 resistant according to France Microbiology Council's Criteria. Fusidic acid susceptibility was found 85% in S. aureus strains and 80% in CNS starins. We found that Fusidic acid is an effective agent against staphylococcus strains and it can be regarded as an succesful alternative for antistaphylococcal antibiotics. Keywords: Staphylococcus, fusidic acid, invitro antibiotic susceptibility
Investigation of fusidic acid susceptibility of staphylococcus strains
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology