REMOVAL OF CHEMICAL OXYGEN DEMAND AND SULFATE IN BATCH REACTOR BY USING ANAEROBIC HALOALKAPHILIC BACTERIA - ALSAADAWI, SHAYMAA FAROOQ TAYEB (Fırat Üniveristesi, 2019)
Kesikli Reaktörlerde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) Ve Sülfat Gideriminde Anaerobik Haloalkalifilik Bakterilerin Kullanılması Haloalkalifiller, endüstriyel işlemlerdeki toksik kalıntı içeren alkali atık sular için ideal bir biyolojik işlem seçeneği olarak kabul edilmiştir. Normal şartlarda, yüksek tuzluluk oranlı katyonlar (Na+, K+), anyonlar (Cl-, CO3-2, HCO3-, SO4-2) ve 9-10 arasında değişen yüksek pH'lı ortamlarda aktive olan bu mikroorganizmalar, çeşitli koşullar altında alkalifılik bakterinin belirlenmesinden ve izolasyonundan sonra atık suların anaerobik arıtımda kullanılır. Bu tezde, "Van Gölü" Türkiye'den izole edilen anaerobik Haloalkalifilik bakteriler kullanılarak yüksek tuzluluk ve alkali ortamlarda sülfat ve organik madde giderimi çalışılmıştır. Ayricabaslangic pH , KOI, TOC ve mikrobiyal türlerin tanımlanması gibi çeşitli parametreler de incelenmiştir. Haloalkalifilik bakteriler için besiyerinin pH değeri 9.74'tür. Ilave olarak, farklı tuz konsantrasyonlarında,ve alkali sartlarda (5 g/L NaCl, 15 g/L NaHCO3) ve farklı karbon kaynaklarinda (10 g/L Na2CO3, 5 g /L asetat ve 2.5 ml/L etanol) 30 °C sıcaklıkta optimum koşul olarak kabul edildi. Sonuc olarak haloalkalifilik bakterilerin biyoteknolojik calismalarda ve anaerobik sistemlerde KOI ve sulfat giderimi icin kullanilabilecegi tespit edilmistir.

Haloalkaliphiles was considered as an ideal choice in biological treatments for alkaline wastewaters that contain toxic residues from industrial processes. They normally activated in a medium with high salinity rate of cations (Na+, K+), anions (Cl-, CO3-2, HCO3-, SO4-2), and high pH ranging from 9-10. These microorganisms are normally implemented in anaerobic treatments on wastewater after determination and isolation of alkaliphilic bacterial under several operating conditions. In this thesis, the reductions of sulfate and organic matter have been studied under high salinity and alkalinity medium, using anaerobic Haloalkaphilic microorganisms, isolated from "Van Lake" Turkey. Several types of parameters have been examined including pH, COD, TOC, and identifying microbial species. The of the medium broth for haloalkaliphilic bacteria was at 9.74. In addition to, in the different salt concentration and alkalinity (5 g/L NaCl, 15 g/L NaHCO3, and 10 g/L Na2CO3 and in the different carbon sources (5 g/L acetate, and 2.5 ml/L ethanol) at 30oC were considered the optimum condition. As a result, it was determined that haloalkaliphilic bacteria could be used for COD and sulfate removal in biotechnological studies and anaerobic systems.
Kesikli reaktörlerde kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI) ve sülfat gideriminde anaerobik haloalkalifilik bakterilerin kullanılması
Keywords: Biyokimya