KEMALETTİN TUĞCU'NUN ROMANLARINDA ZAMAN - ÇOLAK, ERAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Roman, belli bir olayın yer, zaman ve kişilere bağlı olarak anlatıldığı kapsamlı yazılardır. Romanlarda olaylar belirli bir zaman ve mekanda gerçekleşir. Bu araştırmanın amacı, Kemalettin Tuğcu'nun romanlarındaki zaman ögesini araştırmaktır. Tuğcu, iki yüzün üzerinde eser veren üretken bir çocuk edebiyatı sanatçısıdır. Romanlarında ve hikayelerinde duygusal yönler ağır basmaktadır. Bize ağlamayı, vicdanımıza göre düşünmeyi öğretmiştir. Dil olarak akıcı ve sürükleyici bir üsluba sahiptir. Akıcı üslubuyla işlediği acıları, kederleri umut, cesaret ve çabayla süslemiştir. Çoğu zamansa acıklı giden olayları sürpriz bir şekilde sonlandırmayı başarabilmiştir. Nitel yöntemle gerçekleştirilen bu araştırmada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde problem durumu, sayıltılar, araştırmanın amacı gibi ögelere yer verilmiştir. İkinci bölümde Kemalettin Tuğcu'nun hayatı ve edebi kişiliğinden bahsedilmiş ve yapısal olarak zamanın başlıkları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, modeli, evren ve örneklemine yer verilirken son bölümde elde edilen bulgular yorumlanmış ve sentezlenmiştir.

The novel is a comprehensive article that describes a particular event depending on place, time and people. Events in novels, take place at a specific time and place. The realization of events and the fact that the reader believes in the reality given in the novel is thanks to the time. Time is a multi-dimensional, comprehensive and cosmic process. The time that has taken effect in the whole novel is the reality itself. The aim of this study is to investigate the time element of Kemalettin Tugcu's novels. Tugcu is a prolific child literature artist with over two hundred Works. Emotional aspects outweigh in his novels and stories. He taught us to cry and to think according to our conscience. He has a fluent and immersive style of language. He adorns his sorrows and pains in a flowing manner with hope, courage and effort. Most of the time, he was able to stop the touching events to a surprising end. In this qualitative research, document analysis technique was used. In the first part of the research, items such as problem status, numerals and the purpose of research were included. In the second chapter, Kemalettin Tuğcu's life and literary personality were mentioned and structurally the titles of time were discussed. In the third chapter, while the method, model, universe and sample of the research were included, in the last section, obtained findings were interpreted and synthesized.
Time preferences in Kemalettin Tuğcu's novels
Keywords: Eğitim ve Öğretim