Monosemptomatik hipokondriak psikoz: Risperidon kullanılan bir olgu - Atmaca, Murad; Kuloğlu, Murat; Tezcan, A. Ertan (My University, 2001)
Monosemptomatik hipokondriak psikoz; başka bir düşünce veya davranış bozukluğu eşlik etmeksizin sanrı düzeyinde hipokondriak yakınmaları tanımlamak için kullanllan bir tanıdır Oldukça seyrek görülmesi ve ayırıcı tanıda gözden kaçırılması nedeniyle; ilginç klinik görünüm sergileyen bir olgunun sunularak, tartışılması amaçlanmıştır Depresif bir süreci takiben ayak damarlarına deterjanlı su enjeksiyonu yoluyla özkıyım girişiminde bulunması sonrası başlayan ve kanında deterjan dolaştığı deterjan kokusu hissettiği ve kanının deterjanla reaksiyona girdiği şeklinde iki buçuk yıl süredir yakınmaları bulunan hasta, bu süreçte pek çok hekim ve tıp dışı sağaltım yollarına başvurmuştu Yatırılarak tedaviye alınan olguda risperidon kullanımıyla oldukça başarılı sonuç alınmış ve düzelme kontrol izlemlerinde de devam etmiştir Monosemptomatik hipokondriak psikoz olgularının psikiyatri dışı hekimlerce sıklıkla gözden kaçırıldığı tanı ve sağaltıma yönelik çok sayıda gereksiz işleme maruz kaldıkları yönündeki görüşler desteklenmiştir Risperidonun bu olgularda kullanı labilecek etkili bir tedavi seçeneği olabileceği düşünülmüştür
Keywords: İntihar; girişim; Tanı; ayırıcı; Olgu sunumu; Risperidon; Psikotik bozukluklar; Şizofreni; paranoid