INVESTİGATİON OF ALTESS F1 TOMATO (SOLANUM LYCOPERSICUM L.) HYBRİD'S MİCROPROPAGATİON POSSİBİLİTİES - KAYA, EZGİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, Altess F1 hibrit domatesinin in vitro koşullarda mikroçoğaltımı üzerine çeşitli bitki büyüme düzenleyicilerinin etkisi araştırılmıştır. Eksplant kaynağı olarak kullanılan tohumların yüzey sterilizasyonu, %70'lik etil alkol ve %15'lik ticari sodyum hipoklorit (%5 NaOCl içeren ACE ) ile farklı sürelerde gerçekleştirilmiştir. Tohumlar Murashige-Skoog (MS) ortamında çimlendirilmiş, steril fidelerin hipokotilleri (5 mm) farklı konsantrasyon ve kombinasyonlarda bitki büyüme düzenleyicileri (6- Benzilaminopürin (BAP), Kinetin (KİN), Naftalin asetik asit (NAA), Indol-3- asetik asit (IAA), Pikloram (P)) içeren semi-solid MS ortamında ve 24±2 ?C'de 16 saat aydınlık /8 saat karanlık olan periyotlardaki kültür odasına alınmıştır. Belirli aralıklarla sürgün ve kök oluşumu gözlemlenmiş olup sürgün uzunluğu, yaprak sayısı, kök uzunluğu ve kök sayısı kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapılmıştır. Maksimum kök ve sürgün gelişimi 1 mg/L KİN içeren besiyerinde kaydedilmiştir. P içeren besiyerinde sürgün ve kök oluşumu gözlemlenmemiş ancak bu besiyerlerinde kallus oluşumu (%100) gözlemlenmiştir. Son aşama olarak da gelişimini tamamlamış köklü bitkicikler aklimatizasyon ortamlarına alınmıştır.

In this study, the effect of various plant growth regulators on in vitro micropropagation of Altess F1 hybrid tomato was investigated. Surface sterilization of seeds used as explant source was performed with 70% ethyl alcohol and 15% commercial sodium hypochlorite (ACE containing 5% NaOCl) for different times. in semi-solid MS medium containing plant growth regulators (6-Benzylaminopurine (BAP), Kinetin (KIN), naphthalene acetic acid (NAA), Indole-3-acetic acid (IAA), Picloram (P)) in different concentrations and combinations and It was taken into the culture room at 24±2 ?C in periods of 16 hours of light and 8 hours of darkness. Shoot and root formation were observed at certain intervals, and shoot length, leaf number, root length and root number were recorded. Statistical analyzes of the obtained data were made. Maximum root and shoot growth was recorded in the medium containing 1 mg/L KIN. No shoot and root formation was observed in the medium containing P, but callus formation (100%) was observed in these mediums. As a final stage, rooted plantlets that have completed their development were taken into acclimatization environments.
Altess F1 domates (Solanum lycopersıcum L.) hibridinin mikroçoğaltim olanaklarinin araştirilmasi
Keywords: Biyomühendislik