TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP KONUSUNDAKİ BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI - KIRSOY, HALE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Dünyada ve ülkemizde geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) yöntemlerinin kullanım sıklığı giderek artmaktadır. Bu çalışma geleceğin hekim adayları olan tıp fakültesi öğrencilerinin bu konudaki bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması amacıyla yapılmıştır. Kesitsel, tipteki bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesindeki 912 öğrenciden 825'ine ulaşılmıştır (%90,4). Araştırma verileri sosyodemografik özellikler, GETAT yöntemlerinin bilgi ve kullanım durumlarıyla ilgili sorular ve Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği (BTATÖ) sorularından oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanması ile toplanmıştır. Öğrencilerin %52,1'i kadın olup yaş ortalaması 21,57±0,08 yıldır. GETAT uygulamaları hakkında öğrencilerin en fazla bilgi sahibi oldukları yöntemler; masaj, akapunktur ve vitaminler olarak bulunmuştur. GETAT yöntemleri hakkında bilgi edilen kaynaklarlarda birinci sırada internet, ikinci sırada medya gelmektedir. Öğrencilerin %22,1'i GETAT yöntemlerinden herhangi birini kullanmıştır. Öğrencilerin %50,1'i GETAT yararı konusunda kararsızdır ve %53,1'i Tıp eğitimi müfredatında yer alması gerektiğini düşünmektedir. Öğrencilerin %59,4'ü GETAT yöntemleri konusunda eğitim almayı istemektedir. GETAT yöntemlerini kullananların %47,8'i yararlı bulurken, %4,4'ü yararsız bulmaktadır (p<0,05). Öğrencilerin BTATÖ toplam puan ortalaması 32,7±0,17 olarak belirlenmiştir. GETAT yöntemlerini kullanmış olanlar kullanmayanlara göre GETAT uygulamalarına karşı daha olumlu tutum göstermişlerdir (p<0,05). Sonuç olarak öğrencilerde GETAT yöntemleri hakkında bilgi eksiği olmakla beraber bu konuda tutumları olumludur ve eğitim almaya isteklidirler. Geleceğin hekim adayları olan tıp fakültesi öğrencilerinin gelecekte hem GETAT uygulayacak hem de bilgi verecek donanımlı kişiler olarak yetişebilmesi için doğru bilgiye ulaşmaları önemlidir. Anahtar kelimeler: Geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT), tıp, öğrenci

The use of traditional and complementary medicine (TCM) methods is gradually increasing in the world and in our country. This study was carried out to determine the knowledge, attitude and behavior of medical faculty students, who are future physician candidates. In this cross-sectional study, 825 out of 912 students in Fırat University Faculty of Medicine were reached (90,4%). The research data were collected by the direct observation of the questionnaire consisting of sociodemographic characteristics, questions about the knowledge and usage of TCM methods, and the Holistic Complementary and Alternative Medicine Attitude Scale (HCAMQ). 52,1% of the students are women and the average age is 21,57 ± 0,08 years. Massage, acupuncture and vitamins were found to be the methods that students learned the most about TCM applications. Among the sources of information about TCM methods, internet comes first and media comes second. 22,1% of the students used any of the TCM methods. 50,1% of the students are undecided about the benefit of TCM and 53,1% think that it should be included in the medical education curriculum. 59,4% of the students want to receive training on TCM methods. While 47,8% of those who use TCM methods find it useful, 4,4% find it unhelpful (p <0,05). The total point average of the students in HCAMQ was determined as 32,7 ± 0,17. Those who used TCM methods showed a more positive attitude towards TCM applications than those who did not (p <0,05). As a result, although students lack knowledge about TCM methods, their attitudes are positive and they are eager to receive education. It is important for the medical faculty students, who are the future physician candidates, to reach the right information in order to be trained as individuals who will both apply TCM and provide information. Key Words: Traditional and complementary medicine. medicine, student
Knowledge, attitude and behavior of medical faculty students about traditional and complementary
Keywords: Halk Sağlığı