İneklerde Tohumlama Sonrası Uygulanan Lesirelin Asetat (GnRH Analogu)'ın Gebelik Oranları Üzerine Etkisi - Can, Coşkun; Yıldız, Hamit (My University, 2018)
Bu çalışmada, ineklere suni tohumlama sonrası farklı yollardan lesirelin asetat enjeksiyonlarının gebelik oranlarıüzerindeki etkisi araştırıldı. Materyal olarak postpartum 50-120. günler arasında kendiliğinden östrüse gelen, düzenliaralıklarla seksüel siklus gösteren ve bu süreçte herhangi bir klinik bozukluk göstermeyen farklı ırk ve yaştan 180 inekkullanıldı. Çalışmada kullanılan inekler rastgele 4 gruba ayrıldı. A grubunda bulunan (n= 50) hayvanlara suni tohumlamadanhemen sonra 50 ?g lesirelin asetat, B grubu (n=40), hayvanlara 2 ml serum fizyolojik üst epidural boşluğa uygulandı. C grubu(n=50), hayvanlara suni tohumlamadan hemen sonra kas içi 50 ?g lesirelin asetat, D grubuna (n=40), 2 ml serum fizyolojikgene kas içi olarak enjekte edildi. Lesirelin asetatın üst epidural boşluğa uygulandığı A ve B grubunda hayvanların gebelikoranları (sırasıyla % 64, % 45) arasında farklılığın istatistiki açıdan anlamlı olduğu (P<0.05) görüldü. Kas içi uygulama yapılanC ve D grubunda gebelik oranları (sırasıyla % 60, % 52,5) yönüyle arasındaki farkın anlamlı olmadığı (P>0.05) belirlendi.Ayrıca, üst epidural ve kas içi GnRH uygulanan gruplar arasında da istatistiki bir farkın (P>0.05) olmadığı tespit edildi. Sonuçolarak, yapılan çalışmada kendiliğinden östrüse gelen ineklere tohumlama ile birlikte epidural yolla uygulanan GnRHenjeksiyonlarının gebelik oranlarını artırmada faydalı olacağı kanaatine varıldı.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Veterinerlik