ELAZIĞ İLİ FİTNESS SALONLARINDA SPOR YAPAN KADINLARIN SPORA GÜDÜLENMESİ - YILDIRIM, HEDİYE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu araştırmada, Elazığ ilinde spor tesislerinde spor yapan kadınların spora kendilerini güdüleyen neden ve etkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak tarafımızdan geliştirilern 3 soruluk ( yaş, öğrenim durumu, spor yapma yılı) kişisel bilgi formu, Pelletier ve ark . tarafından geliştirilen ve Kazak tarafından Türkçe güvenilirlik ve geçerliliği yapılan, 28 maddeden oluşan Sporda Güdülenme Ölçeği (Sport Motivation Scale). kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 22 paket programına girilerek istatistiksel analizleri gerçekleştirilmiştir. Yorumlar tablolar ile desteklenip, yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak kadın üyelerin spora güdülenme düzeyleri incelendiğinde yaş düzeyleri açısından içsel güdülenme düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, 18-21 yaş grubunda yer alan kadınların dışsal düzenleme ve içe atım düzeylerinin yüksek olduğu, yine kadın üyelerin spora özgü güdülenme düzeyleri spor yılı değişkeni açısından değerlendirildiğinde spor yılı yüksek olan kadınların içsel güdülenme ve bilmek başarmak alt boyutlarına katılım düzeylerinin yüksek olduğu ve fitness merkezi üyesi kadınların spora özgü güdülenme düzeyleri öğrenme yılı değişkeni açısından değerlendirildiğinde içsel güdülenme düzeylerinde uyaranı yaşamak alt boyutlarında ilkokul mezunlarının katılım düzeylerinin lisans üstü mezunlarına oranla daha yüksek düzeyde belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kadın, spor, güdülenme, içsel güdülenme, dışsal güdülenme.

In this study, it was aimed to investigate the reasons and factors that motivate women who play sports in sports facilities in Elazığ. As a data collection tool, we developed a 3-question personal information form (age, education, sports year), Pelletier et al. and Motivation Scale, which consists of 28 items. used. The data obtained from the scales were entered into SPSS 22 package program and statistical analyzes were performed. Comments were supported by tables and the significance level was accepted as p <0.05. As a result, when the motivation levels of female members are examined, no significant difference is observed between the levels of intrinsic motivation in terms of age levels, while the female-level motivation levels of female members in the 18-21 age group are high in terms of sports year variable. When the motivation levels of women with high fitness years are high in terms of participation in the internal motivation and know-how sub-dimensions, and the fitness-specific motivation levels of women who are members of the fitness center are evaluated in terms of the learning year variable, the participation levels of primary school graduates in the sub-dimensions of living the stimulus in the internal motivation levels were determined higher than the graduate graduates. Keywords: Women, sports, motivation ,intrinsic motivation, external motivation.
Spor motivations of woman doing gym in fitness centers in Elaziğ
Keywords: Spor