DEPREM NEDENİYLE ZORUNLU GÖÇE MARUZ KALAN AİLELER ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - Sevim, Yelda (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı zorunlu göçün toplumsal etkilerini aile perspektifinden inceleyerek, 2023 Kahramanmaraş depremleri özelinde, Baskil ilçesine yerleşen ailelerin, zorunlu göçten sonra yaşam deneyimlerini ve etkilenimlerini gözler önüne sermektir. Zorunlu göçte çeşitli problemler yaşanmaktadır. Bu süreçte ailelerin deneyimlediği problemlerde farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma nitel odaklı yaklaşımları kapsayan alan araştırması modelinde gerçekleştirilmiştir. Durum tespiti temellidir. 15 birey üzerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bilgi toplanmıştır. Göç eden bireylerin ulaşım, eğitim, barınma, gelir yetersizliği açısından zorluklarla karşılaştıkları ve ayrıca bazı ailelerin de aile içi, bazı gerginlikler yaşadıkları tespit edilmiştir. Psikolojik problem yaşayan katılımcılar da mevcuttur. Katılımcıların üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen hala deprem korkusuyla yaşadıkları belirlenmiştir. Göç edenlerin geleceğe yönelik beklentileri sağlam bir ev sahibi olmaya ve geriye göç etmeye yönelik olduğu görülmüştür. Deprem sonrası zorunlu göçlerin yarattığı olumsuz etkenlerle, ailelerin karşılaştıkları zorlukları ve onlarla baş etme yöntemlerini, aile içi ilişkilere ve aile yapısına olan etkilerini araştıran ayrıntılı çalışmaların yapılması elzemdir. Adı geçen bu çalışmalar, zorunlu göç sonrası ailenin yeniden hayata tutunması ve yeniden hayatını kurabilmesi noktasında belirleyici olacağı kadar, ileriye dönük tedbirlerin alınması açısından da yararlı olacaktır. Ayrıca, zorunlu olarak göç ve aile ekseninde sosyal politikaların üretilebilmesine olanak sağlayacaktır.
Keywords: Afet; Deprem; Aile Sosyolojisi; Aile; Zorunlu Göç