SEZARYEN OLAN GEBELERDE PERİOPERATİF ANKSİYETE VE HASTA MEMNUNİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - TAŞDEMİR, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Gebelik birçok organ sistemini etkiler. Bu fizyolojik değişimlerin çoğu adaptif ve annenin gebelik, doğum süreci ve doğum stresini tolere etmesi için faydalıdır. Günümüzde sezaryen operasyonunun daha güvenli hale gelmesiyle, sezaryen hızında çok belirgin bir artış olmuştur. Sezaryen anestezisinde, genel ve rejyonel anestezi teknikleri kullanılmaktadır. Preoperatif anksiyete birçok yan etki ile ilişkili olduğu öne sürülmüştür: artmış postoperatif ağrı ve postoperatif analjezik gereksinimler; artmış kalp atış hızı, kan basıncı ve epinefrin seviyeleri; postoperatif bulantı-kusma, iyileşme sürelerinin ve hastanede kalış sürelerinin artmasıdır. Çalışmamızda; sezaryen olan gebelerde Perioperatif Anksiyete Skalası-7 (PAS-7) ile perioperatif anksiyete ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi amaçlandı. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Eylül 2022 - Eylül 2023 tarihleri arasında sezaryen operasyonu için başvuran 400 gebede perioperatif anksiyete ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan 7 sorudan oluşan PAS-7 anketi uygulandı. Uygulamayı kabul edip çalışmaya dahil edilen gebeler anket hakkında bilgilendirilip sözlü ve yazılı onayları alındı. Ankete 20 ile 40. gebelik haftası arasında olan gebeler dahil edildi. ASA sınıflaması IV-V olan gebeler, mental açıdan sorulara cevap veremeyecek durumda olan gebeler ve anketi cevaplamak istemeyen gebeler çalışma dışı bırakıldı. PAS-7 ile yaptığımız çalışmada gebelerin yaşı, sezaryen sayısı, ek hastalık varlığı, anestezi yöntemi ve ameliyat aciliyet durumu preoperatif anksiyete için risk faktörü olduğunu istatistiksel olarak anlamlı olduğunu tespit ettik (p<0,05). Ayrıca preoperatif anksiyetenin intraoperatif ve derlenme odasında HR ile OAB' ı yükselttiği, derlenme ve postoperatif ilk 24 saatte bulantı-kusmaya neden olduğu, VAS skorunda yüksekliğe neden olduğunu ve YBÜ yatışında artışına neden olduğunu istatistiksel olarak anlamlı olduğunu tespit ettik (p<0,05). PAS-7 ölçeğinin kullanımı kolay, daha az madde içermesi, daha az zamana ihtiyaç duyulması ve aynı zamanda somatik kaygıyı değerlendirmesi perioperatif anksiyete için ideal bir psikometrik araçtır. PAS-7 skalasının perioperatif anksiyete değerlendirmesinde kullanılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu kanısına varıldı. Anahtar Sözcükler: Anestezi, hasta memnuniyeti, anksiyete, gebe, sezaryen, perioperatif anksiyete skalası-7.
Evaluation of perioperative anxiety and patient satisfaction in pregnant people who have been subject to c-esarea
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon