ELAZIĞ İLİNDEKİ AİLE HEKİMLERİNİN GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI - BELER, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2024)
Son zamanlarda geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarına olan ilgi ve alaka dünya genelinde ve ülkemizde artarak devam etmektedir. Bizim çalıs?mamızda GETAT uygulamaları ile ilgili Elazığ ilinde görev yapan aile hekimlerinin bilgi seviyelerini ve tutumlarını kesitsel ve tanımlayıcı özellikte inceleyerek bu konu hakkındaki go?ru?s?lerini ortaya koymak amac?landı. Tanımlayıcı kesitsel tipteki tek merkezli bu c?alıs?maya Elazığ ilindeki uzman ve pratisyen 159 aile hekimi katılmıştır. Katılımcıların demografik o?zelliklerini, GETAT uygulamaları hakkındaki tutum ve du?s?u?ncelerini inceleyen anket formu oluşturulup, anket verileri çevrimiçi bir anket ile Mayıs2023 ile Haziran 2023 tarihleri arasında elde edilmiştir. Anket, Google formu (docs.google.com) kullanılarak hazırlanmıştır. Aras?tırmamızda elde edilen bulgular deg?erlendirilirken SPSS 21 (Statistical Package for the Social Sciences, version 21) istatistik programı kullanıldı. C?alıs?mamıza 82(%51, 6) kadın, 77 (%48.4) erkek olmak u?zere toplam 159 hekim da?hil edildi. Katılımcıların ortalama yas?ı 34.3(ss=8.610; min=24, max=58) tespit edilmis?tir. 10 yıldan fazla görev süresi olan hekim oranı % 27'ydi. Katılımcıların %13.8'i GETAT uygulamaları ile ilgili eğitim almıştır. Hekimlerin %71.1'i sertifikalı GETAT eğitimi almak istiyordu. Katılımcılar %47.7 oran ile en fazla Akupunktur hakkında bilgi sahibiydi. Hekimler GETAT kullanım amacını %71.7 sağlıklı yaşam ve koruma olarak tercih edildiğini belirttiler. Sadece gerekli eğitimi tamamalamış hekimler taradafından GETAT 'ın uygulanması gerektiğini düşünen katılımcı oranı % 80 saptandı. Katılımcı hekimlerin % 81'i GETAT uygulamalarının SGK tarafından geri ödeme kapsamına girmesini istemekteydi. Hekimlerin % 55.3'ü hastalarına GETAT uygulamalarını tavsiye ettiklerini belirttiler. Türkiye' de GETAT uygulamalarına erişimi yeterli düzeyde bulan %15.7 hekim olduğu saptandı. Çalışmamızda hekimlerin GETAT ile ilgili sertifikalı eğitim almak istemesine karşın, eğitim alanların oranının düşük olduğunu gördük. Bunun güvenlik, denetimsizlik, emeğinin karşılığını alamama gibi endişelerden kaynaklandığı öngörülebilir. GETAT uygulamalarının temel özelliği, hastalara kapsamlı bir şekilde yaklaşım göstererek temel sağlığın korunması ve gerekli endikasyonlar dahilinde tedavilerin yapılmasıdır. GETAT'da, aile hekimliğinin ana ilkelerinden biri olan bütüncül yaklaşım modelinin temel ilke olarak kabul edilmesi, iki sağlık hizmetinin beraber yürütülmesinin sağlık sistemine daha büyük ölçüde fayda sağlayacağı düşünülebilir. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT).

Recently, the world of interest and relevance to traditional and extension medicine practices in general and has increasingly continues. In our study, it was aimed to examine the knowledge levels and attitudes of family physicians working in the province of Elazig about Traditional and Complementary Medicine (T&CM) practices with this cross-sectional and descriptive study and to reveal their views on this subject. In this descriptive cross-sectional, single-center study, 159 specialists and general practitioners in Elazig province participated. A survey form was created to examine the demographic characteristics of the participants, their attitudes and thoughts about T&CM applications, and the survey data were obtained between May 2023 and June 2023 with an online survey. The survey was prepared using the Google form (docs.google.com). SPSS 21 (Statistical Package for the Social Sciences, version 21) statistical program was used to evaluate the findings obtained in our study. A total of 159 physicians, 82 (51.6%) female and 77 (48.4%) male, were included in our study. The mean age of the participants was 34.3(ss=8.610; min=24, max=58). The proportion of physicians with a tenure of more than 10 years was 27%. 13.8% of the participants received training on T&CM applications. 71.1% of physicians wanted to receive certified T&CM training. Participants had the most knowledge about Acupuncture with 47.7%. Physicians stated that 71.7% preferred the use of T&CM as healthy life and protection. The rate of participants who thought that T&CM should be applied only by physicians who had completed the necessary training was found to be 80%. 81% of the participating physicians wanted T&CM applications to be covered by SGK reimburseme. 55.3% of the physicians stated that they recommend T&CM to their patients. It was determined that there were 15.7% physicians in Turkey who found access to T&CM applications at a sufficient level. In our study, we found that although physicians wanted to receive certified training on T&CM, the rate of those who received training was low. It can be predicted that this is due to concerns such as security, lack of control, and not being able to get paid for the effort. The main feature of T&CM applications is to protect the basic health by showing a holistic approach to the patient and to provide treatments within the appropriate indications. In T&CM, it can be thought that the holistic approach model, which is one of the basic principles of family medicine, is accepted as the basic principle, and that the execution of two health services together will provide much more benefit to the health system. Key Words: Familiy medicine, Traditional and Complementary Medicine
The level of knowledge about traditional and complementary medicine of family physicians in Elaziğ and attitudes
Keywords: Aile Hekimliği