Pistacia Palaestina Boiss Meyve ve Yaprak Ekstraktlarının İzoproterenol Kaynaklı Kardiyak İskemide Koruyucu Rolü - İçen, Mehmet Sina; Yüce, Hande; Türkmen, Neşe Başak; Taşlıdere, Aslı; Özek, Dilan Aşkın; Ünüvar, Songül (FABAD Ankara Eczacılık Bilimleri Derneği, 2024)
Miyokard enfarktüsü (MI) dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Bu çalışmada antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülen Pistacia palaestina Boiss (PP) yaprak ve meyve ekstraktlarının izoproterenol (ISO) kaynaklı MI'da koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. 80 adet Spraque-Dawley sıçan 10 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna salin verildi. 250 mg/kg ve 500 mg/kg dozlarında PP yaprak ve meyve ekstraktları 21 gün süreyle gavaj yoluyla uygulandı. MI ve MI-tedavi gruplarına deneyin 17. ve 18. günlerinde ISO 100 mg/kg subkutan olarak uygulandı. Kalp dokusunda tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri (TBARS) ve glutatyon (GSH) düzeyleri, katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) aktiviteleri ölçüldü. Serumda Troponin t, CK-MB; proinflamatuar sitokin nekroz faktörü-alfa (TNF-a), interlökin-1? (IL-1?) ve IL-6; Antiinflamatuar IL-10 düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Kalp dokusu hematoksilen-eozin boyama ile incelendi. MI grubunda lipid peroksidasyon göstergesi TBARS aktivitesi artarken, antioksidan enzim aktiviteleri ve GSH seviyeleri azaldı. Troponin t, CK-MB, TNF-?, IL-1? ve IL-6 düzeyleri artarken antiinflamatuar IL-10 düzeyleri azaldı. Düşük ve yüksek doz PP yaprak ve meyve ekstraktları TBARS, Troponin t, CK-MB, TNF-?, IL-1?, IL-6 düzeylerini önemli ölçüde azaltmış, antioksidan enzim aktivitelerini, GSH ve IL-10 düzeylerini iyileştirmiştir. PP, oksidatif stres ve inflamasyonu baskılayarak ISO kaynaklı MI'daki kardiyak biyobelirteçleri ve histopatolojik değişiklikleri iyileştirdi. PP ekstraktları antioksidan ve antiinflamatuar etkileriyle MI tedavisinde önemli bir kardiyoprotektif rol oynayabilir.

Myocardial infarction (MI) is one of the leading causes of death worldwide. In this study aimed to investigate the protective effects of Pistacia palaestina Boiss (PP) leaf and fruit extracts, which are thought to have antioxidant and anti-inflammatory properties, in isoproterenol (ISO)-induced MI. 80 Spraque-Dawley rats were divided into 10 groups. The control group was given saline. PP leaf and fruit extracts at doses of 250 mg/kg and 500 mg/kg applied by gavage for 21 days. ISO 100 mg/kg subcutaneously was administered to the MI and MI-treatment groups on the 17th and 18th days of the experiment. Thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and glutathione (GSH) levels, catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) activities were measured in heart tissue. In serum, Troponin t, CK-MB; pro-inflammatory cytokine necrosis factor-alpha (TNF-?), interleukin-1? (IL-1?) and IL-6; Anti-inflammatory IL-10 levels were determined by the ELISA method. Heart tissue was examined by haematoxylin-eosin staining. While lipid peroxidation indicator TBARS activity increased in the MI group, antioxidant enzyme activities and GSH levels decreased. While Troponin t, CK-MB, TNF-?, IL-1? and IL-6 levels increased, anti-inflammatory IL-10 levels decreased. Low and high dose PP leaf and fruit extracts significantly decreased TBARS, Troponin t, CK-MB, TNF-?, IL-1?, IL-6 levels, improved antioxidant enzyme activity, GSH and IL-10 levels. PP ameliorated cardiac biomarkers and histopathological changes in ISO-induced MI by suppressing oxidative stress and inflammation. PP extracts may play an important cardioprotective role in the treatment of MI with their antioxidant and anti-inflammatory effects.
Protective Role of Pistacia Palaestina Boiss Fruit and Leaf Extracts in Isoproterenol-Induced Cardiac Ischemia
Keywords: Pharmacognosy; Farmakognozi; Toxicology; Toksikoloji