BİRLİKTE ÖĞRENME YÖNTEMİNİN FEN ÖĞRETİMİ LABORATUAR UYGULAMALARI DERSİNDE ÖĞRENCİ TUTUMLARINA ETKİSİ - Sarıtaş, Davut (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı işbirlikli öğrenme modeli Birlikte Öğrenme yönteminin uygulamaları dersi kapsamında yer alan fizik laboratuarına yönelik tutumlarına etkisini tespit etmektir. Araştırma 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Elazığ ili Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıfında öğrenim gören toplam 99 öğrencisi üzerinde yapılmıştır Araştırmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma bir deney, bir kontrol grubu ile yürütülmüştür. Deney grubu 48 öğretmen adayından kontrol grubu ise 51 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmanın uygulama aşaması dört hafta sürmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak fizik dersi ve laboratuarına yönelik Tutum Ölçeği (FTÖ) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Dersler, Birlikte Öğrenme yöntemine uygun olarak işlenmiştir. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin FTÖ öntest ve sontest puanları t-testi ile analiz edilmiştir. Görüşmelerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma gruplarına uygulanan FTÖ ön test- son test sonuçlarına göre, deney grubu ve kontrol grubunda yer alan öğrenciler arasında anlamlı bir farka rastlanılmamıştır. Bu sonuçlar araştırmanın nitel verileri ile de desteklenmiştir. Fen öğretimi laboratuar uygulamaları dersinde Birlikte Öğrenme yönteminin öğrencilerin tutumlarına etkisinin araştırıldığı bu çalışma sonucunda 2010- 2011 eğitim - öğretim yılında yapılan uygulama ile Birikte Öğrenme yönteminin öğrencilerin tutumlarını geleneksel öğrenme yöntemine göre önemli ölçüde değiştirmediği görülmüştür. Kontrol ve deney grupları çalışma tamamlandıktan sonra fizik dersi ve laboratuarına yönelik tutumlarını tutumlarını katılıyorum derecesinde devam ettirmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları