Premaküler subhiyaloid hemorajilerin tedavisinde Nd: Yag laser posterior hiyaloidotomi - Çelebi, Serdal; Kükner, A. Şahap; Aslan, Lokman (My University, 2002)
AMAÇ : Premaküler subhiyaloid hemoraji (PSH) genellikle zararsız bir durum olup, çoğunlukla kendiliğinden düzelmekte ve nadiren görme kaybına yol açmaktadır. Ancak, PSH kendiliğinden düzelirken, bazı olgularda kalıcı maküler değişikliklere neden olmaktadır. Bu nedenle, bu tür seçilmiş olgularda Nd: YAG laser posterior hiyaloidotomi (NYLPH) ile kanın drenajı yararlı olmaktadır. YÖNTEM : Bu çalışma 1996-1999 tarihleri arasında, bir gözünde değişik nedenlerle PSH olan 2'si kadın, 4'ü erkek toplam 6 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. PSH'nin büyüklüğü optik disk çapı olarak ifade edilmiş ve bu olgularda PSH'nin tedavisi amacıyla NYLPH işlemi uygulanmıştır. BULGULAR : Tedavi öncesi, görme keskinliği tüm olgularda el hareketleri seviyesinde olup, PSH'nin büyüklüğü ortalama 5.7 (3.5-8.0) disk çapı olarak ölçülmüştür. NYLPH'yi takiben, PSH vitreusa hızla drene olmaya başlamış ve komplet drenaj bir haftada tamamlanmış olup, bu esnada görmede dramatik bir artış gözlenmiştir. Olgular ortalama 26.3 (6-42) ay süresince izlenmiş olup, hiçbir olguda lasere bağlı kanama ve retinal hasar gözlenmemiş; hiçbir olguda vitrektomi gerekmemiştir. SONUÇ : NYLPH, seçilmiş olgularda PSH'nin vitreusa trenajını sağlayarak yararlı olabilmekle birlikte, bu işlemin PSH tedavisinde rutin bir yöntem olabilmesi için, hastaların izlenimleri ve primer vitrektomiyi de içeren randomize çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Keywords: Görme keskinliği; Kanama; Retina dejenerasyonu; Lazer cerrahisi